Kompanije i tržišta
ArcelorMittal i dalje posluje s gubitkom, kompanija u pregovorima sa EK-om
11.8.2019 06:15 | Indikator.ba
ArcelortMittal sarađuje sa Evropskom komisijom kako bi se stvorili bolji uslovi za poslovanje na evropskom tržištu.

Predsjednik uprave Lakshmi N. Mittal kazao je da su tržišni uvjeti u prvoj polovici 2019. godine bili vrlo teški, a profitabilnost čeličnih segmenata trpi zbog nižih cijena čelika u kombinaciji s većim troškovima sirovina.

- Umanjili smo kapacitet u Evropi kao odgovor na trenutnu okolinu slabe potražnje. Potrebno je poduzeti daljnje mjere za rješavanje sve većeg nivoa uvoza koji ulazi na kontinent zbog neefikasnih zaštitnih mjera i nastavljamo saradnju s Evropskom komisijom kako bismo stvorili ravnopravne uvjete za sektor, kazao je Mittal u bilješci uz finansijski izvještaj za drugi kvartal 2019. godine.

ArcelorMittal je saopćio kako društvo je s obzirom na slabu potražnju i visoke nivoe uvoza u Evropi poduzelo korake da uskladi svoj nivo proizvodnje s trenutnom potražnjom na tržištu.
Kao rezultat ranije najavljenih ograničenja proizvodnje u Evropi, za drugi kvartal 2019 predviđeno je smanjenje oko 4,2 miliona tona godišnje proizvodnje.

Kompanija je zabilježila u drugom kvartalu 2019. neto gubitak od 0,4 mlrd. dolara (uključujući 0,9 milijardi dolara umanjenja vrijednosti). U prvom kvartalu ove godine neto gubitak je bio 33 miliona dolara (uključujući umanjenja vrijednosti 1,1 milijardi dolara).

Isporuke čelika u iznosu od od 22,8Mt u drugom kvartalu 2019. zabilježile su porast za 4,3% u usporedbi s prvim kvartalom 2019 i rast od 4,8% u odnosu na drugi kvartal 2018. godine.
Facebook Twitter Print