Kompanije i tržišta
Dvocifrene stope rasta Asseco SEE Group
11.8.2019 19:26 | Indikator.ba
Asseco grupa za Jugoistočnu Evropu objavila je finansijske rezultate za drugo tromjesečje i polovinu 2019. godine koji su opet bolji u odnosu na isto razdoblje prethodne godine zahvaljujući rastu svih poslovnih jedinica tvrtke i akvizicije Necomplusa.

Prihodi od prodaje tvrtke Asseco SEE Group u prvoj polovini 2019. godine iznosili su 87,9 miliona eura, što je 17,8 miliona eura (preko 25%) u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.
Sve tri poslovne jedinice tvrtke generirale su dvocifreni rast prihoda od prodaje na čelu s poslovnom jedinicom za plaćanja.
Polugodišnja operativna dobit grupe ASEE iznosila je 10,2 miliona eura, što je 40% više (2,9 miliona EUR). Operativna profitabilnost porasla je s 10,4% nakon šest mjeseci por[le godine na 11,6% na kraju prve polovice ove godine. Neto dobit za polugodište 2019. godine iznosila je 8,5 miliona eura, što je 35% više u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

-U drugom tromjesečju 2019. godine, Asseco SEE Grupa nastavila je rast u svim područjima svog poslovanja sa dvocifrenim rastom u poslovnoj jedinici Plaćanje i poslovnoj jedinici Banka. Osim organskog rasta, ovako dobre performanse proizilaze i iz vrlo dobrih rezultata e-trgovine, kao i od povećanja prihoda od prodaje mobilnih i sigurnosnih rješenja za bankarski sektor. U prošlom tromjesečju nastavili smo i širenje u platni sektor dovršenjem novih preuzimanja. Kupili smo manjinski udio u Multicard-u u Srbiji, kupili kompaniju B Services koja posluje u okviru POS sektora u Crnoj Gori, kao i srpski Bassilichi koji nudi usluge vezane uz POS i bankomate u Srbiji i BiH, komentirao je Piotr Jeleński, predsjednik Uprave Asseco-a SEE.
Facebook Twitter Print