Politika i društvo
Hoće li vozovi iz Banje Luke ponovo za Zagreb i Beograd
12.8.2019 06:51 | Indikator.ba
U "Željeznicama RS" ozbiljno razmišljaju o obnovi putničkog saobraćaja iz Banje Luke za Zageb i Beograd.

U "Željeznicama RS" kažu da je putovanje vozovima ponovo in: komfornije je, ekološki prihvatljivije i jeftinije od drugih vidova prevoza. Stoga su počeli pregovore sa Hrvatskim Željeznicama o mogućnosti obnove linije Banjaluka – Zagreb, piše srpska.info.

Ako pregovori uspiju, vozovi bi prema Zagrebu ponovo mogli juriti najstarijom prugom u BiH, prugom Banjaluka – Dobrljin.
Ta dionica izgrađena je još 1872. godine za vrijeme Otomanske imperije, koju neki zbog toga zovu i "turska pruga".

Voz za Beograd, koji je, uz povremene prekide zbog ratova saobraćao više od osam decenija, ukinut je 9. decembra 2012. godine, a kako sada stvari stoje, ova linija neće biti uskoro obnovljena. Stara trasa, preko istočne Hrvatske, ne dolazi u obzir, ali je u planu da vozovi iz Banjaluke za Beograd idu prugom preko Tuzle i Zvornika.

– Starom trasom preko Hrvatske, voz bi dva puta prelazio državne granice, što znatno usporava saobraćaj. Ukoliko bi voz išao preko Tuzle, to bi značilo samo jedan prelazak granice i to sa Srbijom, a zahvaljujući specijalnim paralelnim vezama RS i Srbije, granična procedura bi u putničkom saobraćaju mogla biti pojednostavljena, kaže v.d. direktora "Željeznica RS" Zoran Ilinčić.

Da bi se to ostvarilo valja rekonstruisati tunel "Križevići", dug skoro pet kilometara, koji je prilagođen samo za prevoz tereta, a ne i za putničke vozove.

Formirana je radna grupa, koja treba da snimi situaciju u ovom tunelu i izračuna koliki bi bili troškovi rekonstrukcije tunela, objašnjava Ilinčić.
Facebook Twitter Print