Ekonomija
Centralna banka BiH na polugodištu u plusu 16,67 miliona KM
13.8.2019 06:34 | Indikator.ba
Centralna banka BiH imala je u periodu januar-juni neto dobit od 16,67 miliona KM, pokazuje objavljeni sažeti nerevidirani finansijski izvještaj.

Bančin krajnji rezultat značajno je popravljen budući da je u istom periodu prošle godine iskazala gubitak od 3,43 miliona KM, a posljedica je različitog mjerenja očekivanih kreditnih gubitaka.

- Značajna odstupanja kvartalne i kumulativne neto dobiti/gubitka u uporednim izvještajnim periodima je posljedica primjene različitih PD-a u mjerenju očekivanih kreditnih gubitaka. Promjena kalkulacije PD-a je rezultirala jednokratnim priznavanjem dobitaka po osnovu očekivanih kreditnih gubitaka u iznosu od 9,8 miliona KM u dobit ili gubitak i smanjenjima rezervacija za očekivane kreditne gubitke za odgovarajuće klase finansijske imovine 1. januara 2019. godine, navodi se u obrazloženju.

Od 1. januara 2019.godine Banka primjenjuje novu metodologiju izračuna vjerovatnoće neispunjenja obaveza (engleski PD - Probability of Default) koji je jedan od tri parametra za izračun očekivanih kreditnih gubitaka.

Promjena kalkulacije PD-a je od 1. januara 2019. godine zasnovana na tranzicionim matricama rejting agencija u odnosu na 2018. godinu, kada je bila bazirana na tržišnim pokazateljima kreditnog rizika, tj. tržišnim cijenama CDS ugovora ( engl. Credit Default Swap).

Neto prihodi banke bili su za šest mjeseci ove godine 11,98 mil KM, za razliku od 11,79 mil KM godinu ranije, a blago su povećani i neto prihodi od kamata i provizija na 8,19 miliona KM, sa 8,10 miliona KM.

Treba istaći da profitabilno poslovanje nije primarni cilj centralnog bankarstva, nego je to održavanje monetarne stabilnosti, a tu zakonom povjerenu ulogu Banka uspješno izvršava.
Facebook Twitter Print