Život i umjetnost
ToF - novost koju će imati sve više pametnih telefona
13.8.2019 08:19 | Indikator.ba
Pametni telefon Galaxy Note10 +, koji je Samsung predstavio prošle sedmice, pridružit će se pregrštu uređaja na kojima je moguće na fotoaparatu naći kamaeru ToF.

Što se tiče tržišta mobilnih uređaja, riječ je o relativno svježoj tehnologiji, koja, međutim, ima veliki potencijal i vjerovatno će u budućnosti dobiti stalno mjesto na pametnim telefonima zbog širokog raspona upotrebljivosti.

Glavna misija ToF kamere je otkrivanje dubine, a ne svjetla. Sastoji se od dva dijela: izvora svjetlosti koji osvjetljava vidno polje kamere i senzora koji detektira bilo kakvu svjetlost koja se odbija od okoline.

Kamera zatim provjerava koliko je vremena trebalo da se svjetlost vrati senzoru i izračunava udaljenost do objekata u okolini. Pomoću ovih podataka može stvoriti trodimenzionalnu sliku svega ispred sebe ili ispred uređaja u koji je ugrađena.

Proces određivanja udaljenosti okolnih elemenata za ToF kameru je relativno jednostavan, jer svjetlost u datom mediju, u ovom slučaju zraku, uvijek putuje istom brzinom.

S ljudskog stajališta, postupak mjerenja udaljenosti također se događa odmah, jer za brzinu svjetlosti od oko 300 000 000 metara u sekundi treba samo nekoliko desetaka nanosekundi (milijarde sekundi sekunde).
Korisnik rada kamere to nije u mogućnosti vidjeti, jer se osvjetljenje događa u ljudskom oku nevidljivom infracrvenom spektru.

Izraz ToF je kratica od Time-of-Flight, odnosno vremena letenja, a to znači vrijeme koje neko, u slučaju ToF kamere to je svjetlost, treba prijeći određenu udaljenost.

Podataka o tome koliko su stvari udaljene od vašeg pametnog telefona može poboljšati kvalitetu fotografija.
Oštrenje slike može biti brže i preciznije, jer je svaka tačka (piksel) na senzoru ToF kamere namijenjena je detekciji dubine, dok u klasičnom laserskom fokusu tu ulogu igra jedna tačka.

Informacije prikupljene pametnim telefonom s ToF kamerom mogu pomoći u naknadnoj obradi fotografija umjetnom inteligencijom, poput onih čiji pojedini dijelovi nisu bili optimalno osvijetljeni.
Uređaj će lakše prosuditi koliko su veliki i koliko su udaljeni od izvora svjetlosti i osvijetliti ih u skladu s tim.
Uz fotografiju, visoka korisnost ToF kamere je u poboljšanju tačnosti i, infirektno, i sigurnosti otključavanja uređaja prepoznavanjem lica, kao i veliku ulogu u aplikacijama koje sadrže proširenu stvarnost, prenosi portal siol.net.
Facebook Twitter Print