Ekonomija
Srbija svjetski prvak po greenfield investicijama
13.8.2019 09:31 | Indikator.ba
Srbija je na prvom mjestu u svijetu po broju stranih direktnih investicija, objavio je danas ugledni britanski The Financial Times (FT).

Prema najnovijoj rang listi za 2019. godinu, koju objavljuje specijalizovani servis FT, Srbija je na čelu rang liste sa indeksom od 11,92 poena, što je za 1,33 indeksnih poena više u odnosu na prošlu godinu.

Srbija je, kako se navodi, privukla 107 projekata direktnih stranih investicija u 2018, odnosno za 26 više nego 2017, što je rast za gotovo jednu trećinu.

"Srbija sa ocjenom 11,92 privlači skoro 12 puta veći obim greenfield stranih direktnih investicija nego što bi moglo da se očekuje od ekonomije njene veličine", navodi se u tekstu.

Srbija je, kako se dodaje, preuzela od Mozambika lidersku poziciju po vrijednosti indeksa i popela se za jedno mjesto u odnosu na prethodnu godinu.

Vodeći sektori u Srbiji po stranim direktnim investicijama su industrija automobilskih komponenti, hrana i duhan, tekstil i sektor nekretnina, koji su zajedno imali udio veći od polovine (54%) u ukupnim ulaznim SDI projektima u 2018. godini, precizira se u tekstu.

U studiji se ističe da je Srbija daleko nadmašila rivale u regionu evropskih ekonomija u usponu, među kojima su i Litvanija i Bosna i Hercegovina, koje takođe imaju visoke indeksne ocjene.

Na drugom mjestu, iza Srbije, nalazi se Crna Gora sa indeksom 11,49 poena.

Interesantno je pomenuti da je Srbija po greendidel stranim direktnim investicijama ostavila "za petama" ekonomije kao što su Singapur, Armenija, Latvija, Bugarska, UAE, Mađarska, Rumunija, Irska, Poljska, Velika Britanija, Hong Kong….

Odluka uglednog britanskog časopisa da Srbiju po drugi put u posljednje tri godine proglasi za svjetskog prvaka u privlačenju stranih direktnih investicija rezultat je sprovedenih reformi i potvrda da je Srbija danas potpuno drugačija zemlja od one koju je ova vlada zatekla 2012. godine, kaže za Tanjug premijerka Ana Brnabić. (Grafikon: Radio Slobodna Evropa)
Facebook Twitter Print