Kompanije i tržišta
U mostarskom Aluminiju želi ostati 64 posto radnika
13.8.2019 12:11 | Indikator.ba
Prema anketi, koja bi bila okosnica Plana restrukturiranja poslovanja mostarskog preduzeća Aluminij, 64 posto ( 556 ) radnika želi ostati na poslu, 21% se nije izjasnilo, dok oko 80 ljudi potražuje otpremnine, dogovoreno je to na sastanku u upravi poduzeća, izvijestio je Bljesak.info.

Nezadovoljstvo ishodom sastanka izrazio je Romeo Biokšić, predsjednik Neovisnog sindikata radnika Aluminija.
– Definitivno je upitno pokretanje proizvodnje 1. septembra, osim ako potencijalni strateški partner ne ubrizga sredstva. Ne znamo šta dalje, mogući su protesti – poručio je Biokšić.

Romeo Biokšić je ranije rekao kako su radnicima ponuđene plaće prepolovljene za oko 50 posto, što je,po njemu, neprihvatljivo.

Sastanku su prisustvovali Nadzorni odbor, direktori Uprave Aluminija, predstavnici sindikata, čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović i federalna ministrica financija Jelka Milićević.

Finansijska policija FBiH je u srijedu ušla u prostorije Aluminija kako bi izvršila uvid u finansije do dana gašenja preduzeća, 10. juna. O rezultatima izvještaja te policije javnost još nije upoznata, iako već ranije devet izvještaja dostavljeno županijskom Tužiteljstvu.
Facebook Twitter Print