Kompanije i tržišta
Srbijagasu odobreno preuzimanje Bijeljina-gasa
13.8.2019 13:13 | Indikator.ba
Komisija za zaštitu konkurencije Srbije odobrila je da Javno preduzeće "Srbijagas" preuzimanjem 79,29 odsto udjela stekne neposrednu individualnu kontrolu nad firmom “Bijeljina-Gas” iz Bosne i Hercegovine, objavila je Komisija.

Do ovog preuzimanja dolazi na osnovu presude Privrednog suda u Novom Sadu koja je priznata rješenjem Okružnog suda u Bijeljini, a firma "Bijeljina-Gas" nije prisutna na tržištima prirodnog gasa u Srbiji, konstatovala je Komisija za zaštitu konkurencije.
Manjinski udio u bijeljinskoj firmi od 20,71 odsto kapitala ostaće u vlasništvu Grada Bijeljine.

Kompanija "Bijeljina-gas" je osnovana 2009. godine radi plinifikacije grada Bijeljina. Vlasnik "Bijeljina-gasa" gotovo 80 posto bila je društvena kompanija "Novi Sad-gas" koja je posljednih godina imala poteškoća sa finansiranjem projekta, a bila je i dužna "Srbijagasu", tako da je faktički "Srbijagas" za dio dugova kupio udio u "Bijeljina-gasu".

"Srbijagas" ima namjeru završiti projekat plinifikacije Bijeljine.
No, ambicije srbijanskog državnog monopoliste su šire, a o čemu govori i činjenica da je, takođe nedavno, stekao 39,14 odsto akcija preduzeća "Gas promet" Istočno Sarajevo-Pale.
Facebook Twitter Print