Ekonomija
Odgađa se jaka autentifikacija kupaca u e-trgovini
13.8.2019 18:29 | Indikator.ba
Finansijski regulator u Ujedinjenom Kraljevstvu (FCA) potvrdio je 18-mjesečnu odgodu uvođenja pravila Sigurne provjere autentičnosti kupaca (SCA) za transakcije e-trgovine.

Od septembra SCA uredba u skladu s PSD2 trebala bi značiti da će evropski kupci morati ovjeriti online plaćanja preko 30 EUR s dva od sljedeća tri faktora: nešto što znaju (poput lozinke), nešto što jesu (otisak prsta /ID lica) ili nešto što imaju (telefon).

Međutim, prihvaćajući složenost zahtjeva, nedostatak pripremljenosti i potencijal za značajan utjecaj na potrošače, Evropsko bankarsko tijelo u junu je otvorilo put nekim tvrtkama, na "iznimnoj osnovi", da dobiju produženje ako im to odobre nacionalne vlasti.

Britanski FCA brzo je nagovijestio da će industriji pružiti više vremena te je sada potvrdio 18-mjesečni plan implementacije za izdavače kartica, tvrtki za plaćanja i mrežnih trgovaca. To je u skladu s preporukama Velike Britanije za finansije i Evropske trgovinske asocijacije EPSM.

Preduzeća se neće suočiti s izvršnim postupcima nakon septembra sve dok postoje dokazi da su "preduzeli potrebne korake da ispune plan".

Jonathan Davidson, izvršni direktor za nadzor - maloprodaju i autorizacije, FCA, kaže: "FCA sarađuje s industrijom kako bi se osigurala jača sredstva da onaj ko želi izvršiti plaćanje nije prevarant.

"Iako će ove mjere umanjiti prijevare, želimo biti sigurni da one neće uzrokovati materijalni poremećaj samim potrošačima; zato smo dogovorili postepeni plan njihovog pravovremenog uvođenja."

Eric Leenders iz UK Financea, odgovorio je na potez: "Današnji plan FCA, koji podržava naše prijedloge za upravljani program, pomoći će industriji da osigura pravovremenu migraciju na SCA i rezultira najboljim rezultatima za potrošače, a efikasno uravnoteženje udobnosti i sigurnosti".

Centralna banka Irske također odgađa uvođenje SCA pravila.
Facebook Twitter Print