Komentari i analize
Tržište osiguranja u BiH još uvijek tržište visoke konkurencije
14.8.2019 06:12 | Indikator.ba
Tržište osiguranja u Bosni i Hercegovini ne bilježi osjetniju koncentraciju, što znači da je još uvijek tržište visoke konkurencije, iako se u protekle dvije-tri godine u sektoru dogodilo nekoliko spajanja i preuzimanja, izvještava Indikator.ba.

Top pet osiguravača kontroliše 41,9 posto tržišta, što jeste povećanje koncentracije u prošloj u odnosu na prethodnu godinu, ali je manje nego 2015. godine kada je procenat koncetracije bio 43,1 posto.

Statistika Agencije za osiguranje BiH pokazuje da 10 vodećih igrača pokriva 68,9 posto tržišta, za razliku od 65,3 prošle godine. Ovaj procenat je tek
za nijansu veći nego 2015. godine, kada je 10 najvećih osiguravatelja imalo pod kontrolom 68,2 posto tržišta.

Najbolji pokazatelj stanja na osiguravajućem tržištu u kojem nema superjakih igrača jeste onaj o tržišnom udjelu dominantnog društva. Vodeći osiguravatelj, naime, imao je u 2018. godini tržišni udio od svega 9,24 posto (2015. godine 10,12 posto).

Široko prihvaćeni HHI indeks koncentracije tržišta (Herfindahl-Hirschman indeks), a koji se dobija se kada se pojedinačno kvadriraju i međusobno saberu tržišni udjeli svake firme koja je učesnik na tržištu, pokazuje da je tržište BiH nekoncentrisano.

Naime, indeks HHI za životna i neživotna osiguranja je za 2018. godnu bio 583, a nekoncentrisanim tržištima prema ovoj metodologiji označavaju se ona koja imaju ispod 1.000 poena. Kada je broj poena od 1.000 do 1.800 tržište je umjereno koncentrisano, a kada je od 1.800 do 10.000 riječ je o koncentrisanom tržišteu, odnosno monopolu.

Posmatrano po segmentima, bh. tržište neživotnog osiguranja imalo je u prošloj godini HHI indeks 624 što znači da je ovo tržište visokog nivoa konkurencije (nekoncentrisano tržište).

Tržišni udio pet najvećih kompanija se u 2018. godini povećao te se može uočiti i povećanje vrijednosti HHI indeksa, a što je pokazatelj smanjenja konkurencije.

Daleko veća koncentracija je na tržištu životnog osiguranja, a što je segmet kojim se bavi manji broj društava.
HHI indeks za prošlu godinu u ovom segmentu bio je 1.695 što znači da je ovo tržište umjereno koncentrisano.

Na tržištu osiguranja u BiH u posljednje tri godine dogodile su se akvizicije VGT osiguranja Visoko od Grawe osiguranja i Zovko osiguranja od Bosna-Sunca osiguranja gdje je došlo do spajanja/pripajanja, te preuzimanja Merkur BH osiguranja od VIG-a i Atos osiguranja od Grawea, ali su u tim slučajevima društva nastavila poslovati kao odvojeni subjekti.

Istovremeno, tržište je razuđeno pojavom novih igrača - Central osiguranje d.d. Sarajevo, Euros osiguranje a.d. Banja Luka, SAS Super P osiguranje a.d. Bijeljina i Premium osiguranje a.d. Banja Luka.

Na tržištu osiguranja Bosne i Hercegovine trenutno posluje 26 društava za osiguranje i jedno društvo za reosiguranje.
Facebook Twitter Print