Politika i društvo
Vlada FBiH planirala trošak od 3,6 mil KM za arbitražu u sporu sa MOL/INA-om
14.8.2019 15:34 | Indikator.ba
Vlada Federacije BiH planirala je 3,6 miliona KM bez PDV-a troškova za period od tri godine za plaćanje pravnih usluga u postupku arbitraže pred Međunarodnim arbitražnim sudom - MOL/INA, izvještava Indikator.ba.

U tenderu koji je raspisala ovih dana, Vlada BiH planirala je nabavke sukcesivno od po 1,2 miliona KM godišnje bez PDV-a.

Kako su mediji izvijestili prije par mjeseci, Vlada FBiH ostala je bez odvjetnika koji su je zastupali pred Međunarodnim arbitražnim sudom u vezi sa tužbom konzorcija INA-MOL protiv Federacije. Dotadašnji odvjetnik Vlade FBiH Michel Mraz otkazao je ugovor o zastupanju.

Kako bi spremno bila dočekana arbitraža sa INA-om, koja je u bila u fazi mirovanja sedam godina, Vlada se dala u potragu za novim odvjetničkim timom.

Višemilionski tužbeni zahtjev posljedica je ugovora o dokapitalizaciji "Energopetrola", koji su tadašnje vlasti potpisale 8. marta 2006. s INA-MOL-om. Prema jednoj od odredbi tog ugovora, Vlada FBiH obavezala se da će preuzeti sva dugovanja u ovom procesu, uključujući i potraživanja radnika koja su u tom trenutku iznosila više od 20 miliona KM.

U Vladi FBiH s tim u vezi preduzeli su korake kako bi se izbjegle moguće štete za budžet BiH.

Ovo tim prije, budući da, kako je navedeno u jednom od saopćenja sa njene sjednice, INA-MOL već ima pravni tim koji je u prethodnim godinama pokrenuo i realizirao niz pravnih radnji.
Facebook Twitter Print