Ekonomija
U septembru nas čeka daljnje sniženje kamatnih stopa
16.8.2019 06:34 | Indikator.ba
Evropska centralna banka (ECB) će u septembru otkriti paket poticaja koji bi mogao premašiti visoka očekivanja investitora, izjavio je bivši povjerenik Evropske unije, a sada guverner finske središnje banke Olli Rehn za Wall Street Journal.

Kako se navodi Rehn je najavio da bi paket mjera mogao uključivati ​​otkup obveznica i smanjenje kamatnih stopa.

Kao što je spomenuto ranije, nakon julskog sastanka Upravnog vijeća ECB-a, postalo je jasno da ECB doista razmišlja o ponovnom osnaživanju neto otkupa državnih obveznica u okviru programa kvantitativnog popuštanja (QE).

Naglasak je na "neto": od januara ove godine ECB više ne stvara dodatni novac kojim bi svakog mjeseca otkupljivao određenu vrijednost euroobveznica svakog mjeseca (i time tržište preplavljivao jeftinim novcem), nego dospjele glavnice već kupljenih obveznica ponovno ulaže u otkup obveznica i to će - kao što je više puta rečeno - i dalje činiti, "čak i nakon datuma kada počne podizati ključne kamatne stope ECB-a".

Očekuje se da će za to trebati određeno vrijeme s obzirom na to da prva moguća mjera uključuje smanjenje jedne od ključnih kamatnih stopa ECB-a, a ne povećanje.
Facebook Twitter Print