Politika i društvo
ECB meta hakera, morala je ugasiti jednu od internetskih strana
16.8.2019 16:00 | Indikator.ba
Evropska centralna banka (ECB) zatvorila je u četvrtak jednu od svojih web stranica nakon hakerskog napada i otkrića zlonamjernog softvera ugrađenog na njegov poslužitelj.

Cilj hakera bio je Rječnik integriranog bankarskog izvještavanja (BIRD), putem kojeg se banke informiraju o metodologiji sastavljanja statističkih i nadzornih izvještaja.

Prema ECB-u, hakeri su mogli ukrasti podatke za kontakt 481 pretplatnika BIRD-a, uključujući adrese e-pošte, imena i značajke pretplatnika ovog biltena. Banka je stoga već kontaktirala žrtve.

Prema njenim riječima, unutrašnji sistemi ECB-a i podaci osjetljivi na tržište nisu ugroženi, jer je BIRD vezan za vanjski poslužitelj i tako odvojen od ostatka ECB-a, prenijele su strane novinske agencije.

Hakeri su u sistemu BIRD prisutni od decembra prošle godine, ali je to otkriveno tek nakon višemjesečnog redovnog održavanja.

Služba BIRD koordinira jedinica ECB-a odgovorne za nadzor više od 100 glavnih banaka u 19 zemalja eurozone. Web stranica pruža pomoć bankama u prikupljanju i uređivanju podataka koje zahtijevaju nadzorne grupe centralne evropske monetarne ustanove.

Privatne finansijske institucije i nacionalne centralne banke zajedno proizvode podatke i izvještaje podložne prilično složenim pravilima. To je slučaj otkad je ECB preuzela ulogu centralnog supervizora zbog izbijanja finandijske krize 2014. godine.

Hakeri su posljednjih godina napali nekoliko centralnih banaka širom svijeta, od Malezije do Ekvadora. Najviše je odjeknuo napad iz 2016. godine, kada su uspjeli ukrasti 81 milion dolara iz njujorške podružnice Federalnih rezervi u New Yorku.
Facebook Twitter Print