Život i umjetnost
Novi švedski bicikl izrađen je od 300 recikliranih Nespresso kapsula
17.8.2019 07:12 | Indikator.ba
Nakon dvije godine razvoja, RE: CYCLE, moderni urbani bicikl napravljen od odbačenih Nespresso kapsula, spreman je za kotrljanje.

A za izradu jednog potrebno je samo 300 espressa.

Razvijen od švedske start-up kompanije Vélosophy u saradnji s Nespressom, model s ograničenim izdanjem prodaje se za 1.290 eura. Pokazuje kreativne mogućnosti zagrobnog života za jednokratne kapsule koje se svake godine u ogromnim količinama odbacuju u svijetu, piše Quarz.

RE: CYCLE je najnoviji pokušaj Nespressa u izražavanju opredjeljenosti za poticanje kružne ekonomije.

Tvrtka u vlasništvu Nestléa koristi aluminij u svojim kapsulama, materijal koji se može stopiti i ponovo staviti u potrebu. Takav aluminij koristi se za ponovno stvaranje njihovih kapsula Nespresso, ali se reinkarnira i u obliku švicarskih vojnih noževa, ukrašenih olovki. Ali, te napori koji dolaze u vrijeme sve veće kritike proizvoda za jednokratnu upotrebu, kupci tek trebaju u potpunosti prigrliti.

Tvorac RE: CYCLE je Jimmy Östholm, bivši IKEA-in komunikacijski menadžer koji je postao poduzetnik sa biciklima. Zainteresiran Nespressovim kampanjama za recikliranje, Östholm se raspitao o mogućnosti dobivanja dijela recikliranog aluminija. Najveći tehnički izazov, kaže Östholm, bio je pronalaženje načina za pretvorbu lakog aluminija u materijal.
"To nije raketna nauka ni u kojem smislu. Trebalo je samo malo vremena", objašnjava.

Bicikl ima nekoliko detalja u dizajnu koji ukazuju na porijeklo. Boja šljive okvira slična je ambalaži popularne Nespresso varijante Arpeggio; njegovo zvono je u obliku podloge za kafu; a nosač ima između ostalog dvije sjajne trake za pričvršćivanje šoljica za kafu.

"Različiti proizvodi trebaju različite sastave aluminija ... ali samo pogledajte mogućnost recikliranja", kaže Östholm.
"Svaki dio aluminija koji postoji može se ponovno reciklirati u nove proizvode. Mislim da je to doista poruka ovdje".

Na iskustvo Östholma u IKEA-i utječu njegovi poslovni korijeni. Princip demokratskog dizajna švedskog giganta namještaja je najkvalitetniji proizvod na svijetu. "Želim to vrhunsko iskustvo", kaže on.

Kako bi umanjio operativne troškove, Vélosophy nema maloprodajne salone te svu svoju prodaju obavlja online.

Nedavno istraživanje, koje je naručila britanska organizacija za proizvodnju kafe Halo, procjenjuje da će 56 milijardi kapsula za kafu za jednokratnu upotrebu koje proizvode različiti proizvođači svake godine završiti na odlagalištima.

Kapsulama na odlagalištima potrebno je oko 150 godina da se razgrade, tako da je dovođenje kupaca da ih recikliraju ključno za program održivosti.
Facebook Twitter Print