Politika i društvo
Makedonija i Kosovo na rubu trgovinskog rata
18.8.2019 12:23 | Indikator.ba
Makedonija i Kosovo suočavaju se s novim iskušenjem koje bi se moglo pretvoriti u trgovinski rat.

Iz Kosova su odlaslane poruke da sve dok se zabranjuje uvoz ikre i materijala za poribljavanje sa Kosova, Priština neće dopustiti uvoz makedonskog krompira i meda.

Ovakva recipročna mjera makedonske vlasti ne brine mnogo.
Ministar poljoprivrede Traian Dimkovski uvjerava da će problem biti prevaziđen. Kaže da se zabrana ne odnosi posebno na Kosovo, već na sve zemlje koje ne kontroliraju ikru i mladu ribu namijenjenu za skladištenje.

"Postoji razlika u izvozu krumpira, kreće se od 40 do 1000 tona prošle godine. A za med imamo kontinuitet u vrijednosti, odnosno oko 400.000 eura je izvoz meda na Kosovo. Nemamo podatke sa njihove strane koliki je uvoz ribe, kao ni ikre jer ih takvi podaci ne dijele. U ponedjeljak ćemo imati jasne i precizne podatke, koliki je rizik na našoj i na njihovoj strani", rekao je Trajan Dimkovski, ministar poljoprivrede, izvijestili su makedonski mediji.

Kosovske vlasti, međutim, vjeruju da će zabrana izvoza ikre i materijala za poribljavanje zemlji nanijeti veliki udarac poslovanju. Ne vide nikakav problem i vjeruju da je njihova odluka u skladu sa sporazumom CEFTA.

Prije više od mjesec dana ikra i materijali za poribljavanje s Kosova zabranjeni su za uvoz u Makedoniju. Razlog je taj što Kosovo, kako je obrazloženo, ne kontrolira te proizvode, odnosno ne provodi nadzor koji zahtijevaju evropska tržišta.

Makedonija i Kosovo najmanje jednom godišnje dolaze u trgovinske sporove. Prošle godine Kosovo je povećalo carine na više od 30 poljoprivrednih proizvoda proizvedenih u Makedoniji.
Facebook Twitter Print