Ekonomija
Alarmantno: Uvozimo više od 90% hrane koju konzumiramo
21.8.2019 12:44 | Indikator.ba
U prvom polugodištu 2019. godine Bosna i Hercegovina je izvezla proizvoda agroindustrijskog sektora u ukupnoj vrijednosti od 384,9 miliona KM, što je pad za 7% u odnosu na isti period prethodne godine, podaci su iz vanjskotrgovinske razmjene BiH za šest mjeseci 2019. koje su danas na pres-konfrenciji u Sarajevu saopštili predstavnici Vanjskotrgovinske komore BiH.

Uvoz agroindustrijskog sektora bio je 1,53 milijarde KM a što predstavlja porast od 1,85 posto.

-Zaključujemo da je više od 90% hrane koju konzumiramo uvezeno i da konzumiramo domaće proizvode u minornim količinama, kazali su i Komore.

Prema podacima Komore, deficit u vanjskotrgovinskoj razmjeni za period od januara do juna ove godine porastao je za 12 posto u odnosu na isti period prošle godine.
Obim razmjene iznosio je 15,95 mlrd KM od čega se na izvoz odnosi 6,00 mlrd KM ( pad od 0,05 posto), dok je BiH uvezla robu u vrijednosti 9,94 mlrd KM ( rast od 4,43 posto).
Pokrivenost izvoza uvozom 60,4 posto, što je manje u odnosu na isti period iste godine kada je iznosila 63,2 posto.

"Ovakve stope rasta izvoza i uvoza nisu dovoljne za ekonomski rast i razvoj BiH. Za ekonomski razvoj BiH, kojim bi bilo otklonjeno sadašnje zaostajanje u odnosu na većinu evropskih zemalja, neophodne su povećane investicije, kojih opet ne može biti sve dok ne budu provedene reforme, te osigurana vladavina prava i uvođenje standarda koji vladaju u Evropskoj uniji", istakao je Nihad Bajramović, generalni sekretar VTK BiH.

U strukturi vanjskotrgovinske razmjene ostvarene po sektorima, za šest mjeseci 2019. godine primjetan je pad izvoza u agroindustriji, tekstilnoj industriji i drvnom sektoru, što se veže sa padom obima industrijske proizvodnje još od posljednjeg kvartala prethodne godine. S druge strane, zabilježen je rast uvoza u svim sektorima, što ukazuje na visoku potrošnju u zemlji.
Facebook Twitter Print