Politika i društvo
Procurili kompletni brojevi kartica: Hakeri kradu podatke Mastercard-ovih kupaca
22.8.2019 18:40 | Indikator.ba
Otprilike 90.000 kupaca vjerovatno je pogođeno curenjem podataka u Mastercard bonus programu "Priceless Specials", javljaju mediji.

Procesom su zahvaćeni popisi s kompletnim brojevima platnih kartica. U prvim popisima, koji su postali poznati u ponedjeljak, brojevi su bili neprepoznatljivi, osim posljednje četiri i prve dvije znamenke. Međutim, Mastercard je kupcima sada rekao da je "moguće" zahvaćen i broj njihove platne kartice s kojom su se pretplatili na program.

Ipak, pridruženi datum isteka i kontrolni broj na poleđini kartice nisu bili dio curenja podataka. Tako se brojevi kompromitovanih kartica ne mogu izravno koristiti za kupovinu na Internetu, jer je upitan datum isteka. Prema sadašnjim saznanjima, ni rok trajanja, ni kontrolni broj nisu zabilježeni u aplikaciji "Priceless" i uopće ne bi trebali biti uključeni u bazu podataka.

Mastercard je istaknuo da je davatelj usluga "pretrpio sigurnosni incident". Ne postoji veza s mrežom plaćanja Mastercard-a. Ali još uvijek postoji rizik da internetski kriminalci s cirkuliranim informacijama poput e-pošte, datuma rođenja, broja mobilnog telefona ili adrese mogu poslati na primjer lažne e-poruke kako bi dobili lozinke klijenata.

Prema informacijama iz industrijskih krugova, Mastercard je već obavijestio banke izdavače kartica da će grupa snositi troškove ako kupci žele zamijeniti svoje kartice nakon kompromitovanja podataka.
Facebook Twitter Print