Ekonomija
Loši trendovi u trgovinskoj razmjeni: Izvoz i dalje u negativnom teritoriju
23.8.2019 06:44 | Indikator.ba
Negativni trendovi u vanjskotrgovinskoj razmjeni nastavljeni su i u julu, sa izvozom koji i dalje bilježi pad u odnosu na prošlu godinu.

Za sedam mjeseci 2019. godine bh. izvoz, prema podacima Agencije za statistiku BiH, manji je za 1,1 odsto u odnosu na isti period prošle godine, a ukupno je iznosio 6,83 milijarde KM.
Istovremeno, uvoz je povećan za 3,7 % a narastao je na iznos od 11,5 milijardi KM.

Kao rezultat ovakvih kretanja vanjskotrgovinski robni deficit povećao se na iznos od 4,69 milijardi KM, a pokrivenost uvoza izvozom pala je na 57,6 posto, sa prošlogodišnjih 61,3 posto.

Slabljenje u vodećim evropskim ekonomijama održava se na bh. izvozu, pa tako plasman naše robe u Njemačku bilježi pad od 1,5 posto u odnosu na godinu ranije.

Nasuprot tome, uvoz iz ove zemlje, našeg glavnog trgovinskog partnera, povećan je za 6,2 posto.

Generalno, izvoz u zemlje Evropske unije posustaje, te je porastao samo 0,2 posto u odnosu na isto razdoblje 2018. godine, nakon što je u ranijim mjesecima bilježio znatno veće stope rasta. U trendu usporavanja je i izvoz u zemlje CEFTA koji za period januar-juni bilježi rast za 1,2 % u odnosu na isto razdoblje 2018. godine.

Istovremeno, uvoz iz zemlja EU imao je rast od 7,9 posto, a iz zemalja CEFTA-e 3,6 posto.

Iz Hrvatske je uvoz povećan za snažnih 14,4 posto na ukupno 1,2 milijarde KM, dok bh izvoz u ovu zemlju ima rast od skromnih 1,2 posto. Usporio je i izvoz u Srbiju na 2,9 posto, nakon što je u prethodnim mjesecima bilježio veće stope rasta.
Facebook Twitter Print