Politika i društvo
Izvoz 13.000 tona mesa u rukama parlamenta
23.8.2019 16:59 | Indikator.ba
Sporazum o slobodnoj trgovini između BiH i Turske, koji će, između ostalog, ovdašnjim proizvođačima omogućiti izvoz 13.000 tona mesa, treba da aminuju bh. političari.

"Da bi se Sporazum o slobodnoj trgovini između BiH i Turske implementirao, potrebno je da ga ratifikuje Parlamentarna skupština (PS) BiH, što do sada nije učinjeno. Cijenim da je od velikog interesa da do ratifikacije što prije dođe jer sporazum donosi mnogo veće ekonomske benefite u odnosu na postojeći", rekao je Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

To se, po njegovim riječima, prije svega odnosi na garantovane kvote za izvoz mesa u Tursku, u količini od 13.000 tona, što do sada nije bio slučaj.

"Takođe, ovaj sporazum garantuje veće mogućnosti za izvoz hrane biljnog porijekla, prije svega brašna, jestivog ulja i glukoznog šećera. Novi ugovor takođe, prije svega bh. strani, otvara mogućnost trgovine uslugama”, rekao je Šarović u izjavi za "Nezavisne".

I Nemanja Vasić, predsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH, ocjenjuje da će ovaj sporazum, ukoliko zaživi, biti pozitivan za BiH.

“On ima svoje prednosti u odnosu na raniji sporazum. Međutim, nije ratifikovan, a u međuvremenu se dešavaju mnoge druge stvari, uključujući i ograničenje uvoza piletine iz Turske u BiH, pa se sve to može iskomplikovati. Ne znam kakav će epilog svega toga biti”, naglasio je Vasić u izjavi za “Nezavisne”.
Facebook Twitter Print