Kompanije i tržišta
Nakon 11-godišnje pauze: Od 19. septembra letovi između Sarajeva i Londona
24.8.2019 05:45 | Indikator.ba
FlyBosnia će započeti tri sedmična leta, svakog utorka, subote i nedjelje, između sarajevske i londonske zračne luke Luton, počevši od 19. septembra.

Usluga će obilježiti nastavak poslovanja između dva grada nakon jedanaestogodišnje stanke.

Prijevoznik je za ovu rutu pustio karte u prodaju u petak. London će obilježiti prvi redovni evropski servis FlyBosnia iz Sarajeva. Očekuje se da će ga pratiti uvođenje letova za Pariz i Rim.
"Održao sam produktivan sastanak sa generalnim direktorom FlyBosnije Tarikom Bilalbegovićem. Razgovarali smo o ponovnom uspostavljanju letova između Sarajeva i Velike Britanije. To će biti dobro za turizam, poslovanje i jačanje veza između naša dva naroda", rekao je ambasador Velike Britanije Matt Field, prenosi Ex-YU Aviation.

FlyBosnia planira da završi sezonske letove za Gassim i Manamu 28. avgusta i 13. septembra, što će joj omogućiti pokretanje londonske usluge.
Međutim, ona će i dalje nataviti usluge za Kuwait City, Jeddah i Riyadh u Zaljevu.
Iz aviokompanije su napomenuli da pored tačaka usmjerenih na putnike između Sarajeva i Londona, ciljaju i na transfer putnika s Bliskog Istoka zbog svoje nove britanske usluge.
"Povezanost s Londonom prije svega je naš napor da pomognemo poslovnim ljudima da ostvare svoje poslovne planove. Naša trosedmična linija pružit će privrednicima i vjernicima mogućnost da se brzo povežu preko Sarajeva na Bliski Istok i obiđu Umrah", napomenula je kompanija.

Letovi između Sarajeva i Londona zadnji put je održavao British Airways. Servis se koristio tri puta sedmično avionom Booing 737-400.
Ruta je prekinuta tokom zimske sezone 2008/2009. jer je globalna finansijska kriza pogodila avionsku industriju. Tada je britanski prijevoznik napomenuo da je suspendovao Sarajavo, iako je njihova odluka bila teška, kako bi se mogao fokusirati na profitabilnija tržišta u Evropi.

Wizz Air uveo je dva sedmična leta između drugog najprometnijeg aerodroma u Bosni i Hercegovini u Tuzli i londonskog Lutona tokom 2016. Međutim, ruta je prekinuta godinu dana kasnije.
Facebook Twitter Print