Ekonomija
Pripremne aktivnosti govore: Drugi Sarajevo Halal Fair bit će veliki događaj
24.8.2019 06:22 | Indikator.ba
U nastavku kampanje za promociju halal industrije i Sarajevo Halal Faira kao centralne tačke za povezivanje kompanija u regiji sa distibuterima u ovoj rastućoj industriji, BBI banka imala je ovih dana dvije važne aktivnosti.

Sa Agencijom za certifikovanje halal kvaliteta Srbije potpisala je memorandum o saradnji, a u Tirani je kompanijama iz Albanije predstavljen drugi Međunarodni sajam halal industrije - Sarajevo Halal Fair (SHF) 2019 koji će se održati od 26. do 28. septembra ove godine.

-Halal tržište u ovom trenutku ima oko 1,6 milijardi konzumenata u svijetu, a do 2030. godine predviđa se da će biti 2,2 milijarde konzumenata halal proizvoda i smatra se najbrže rastućom industrijom u svijetu. Naš cilj je da putem Sarajevo Halal Faira sve regionalne, halal-certifikovane kompanije uvežemo sa stranim distributerima. Naš region može biti "zlatna vrata" za velike kompanije na halal-tržištu iz zemalja GCC i jugoistočne Azije kako bi se organizovala proizvodnja i ušlo na evropsko halal tržište, kazao je Amer Bukvić, predsjednik uprave BBI banke.

Potpisivanje ugovora sa Agencijom za certificiranje halal kvaliteta Srbije ima za cilj bolje pozicioniranje kompanija iz Srbije na halal-tržištu.

- Naša ekonomija je lider u regionu pa u proizvodnji halal proizvoda dominiramo. Ove godine na Sarajevo halal sajam dolazi 15 najvećih distributera iz Kraljevine Saudijske Arabije. Cilj nam je da i to tržište otvorimo za kompanije iz Srbije, izjavio je Samir Tandir, direktor Agencije za certifikovanje halal kvaliteta Srbije

Nakon nedavnog predstavljanja Sarajevo Halal Faira u Hrvatskoj, a čije kompanije su takođe najavile učešće na sarajevskom sajmu, BBI banka je ovaj sajam prestavila i u Albaniji.

Na prvom SHF 2018, održanom prošle godine, učestvovale su tri kompanije iz Albanije čiji su predstavnici tokom prezentacije podijelili svoja iskustva učešća na Sarajevo Halal Sajmu, toplo preporučujući da se predstave na SHF, ističući da je ovaj sajam najbolja platforma za ulazak na tržište BiH, regiona, ali i svijeta.

Na drugom SHF 2019, albanske kompanije će se najvjerovatnije predstaviti na jedinstvenom nacionalnom paviljonu kojeg će organizirati Halal Expo Albanija.

Sve pripremne aktivnosti koje BBi banka provodi na organizovanju Sarajevo Halal Faira upućuju da će ovo biti veliki događaj za halal industriju.
Facebook Twitter Print