Kompanije i tržišta
Integral inženjering odustao od gradnje poddionice Koridora VC u Hrvatskoj
24.8.2019 17:41 | Indikator.ba
Hrvatske autoceste vjerovatno će poništiti 380 miliona kuna vrijedan natječaj za gradnju poddionice Beli Manastir - most Drava na autocesti A5 Beli Manastir - Osijek - Svilaj.

Razlog za takvu odluku je odustajanje tvrtke Integral inženjering iz Laktaša (BiH) od toga posla. Na nadmetanje za gradnju te poddionice na hrvatskom dijelu koridora 5c stigle su tri ponude. Od toga je samo Integralova bila u okviru procijenjene vrijednosti radova, piše Večernji list .
Tvrtka iz Bosne i Hercegovine ponudila je da će tih 17,5 kilometara autoceste sagraditi za 359,1 milion kuna. Vrijednost ponude kineske kompanije Sinohydro Corporation iznosi 416,1 milion kuna dok je zajednica ponuditelja Osijek-Koteksa, Gravije, Cestorada i PZC-a Brod ponudila 446,1 milion kuna. A3 I A6

Ponude su otvorene 19. mrta, a uprava HAC-a je 2. avgusta donijela odluku o odabiru Integralove ponude, za što je još bila potrebna saglasnost Nadzornog odbora. No potom se dogodio veliki preokret.

Kako se doznaje, HAC je svim ponuditeljima na tom natječaju poslao dopis u kojem ih poziva da produže rok valjanosti svojih ponuda koji je isticao 17. avgusta. U istom dopisu ponuditelji su pozvani i da produže jamstvo za ozbiljnost ponude ili da dostave novo jamstvo. Rok za dostavu izjave o produženju roka valjanosti ponude bio je do 20. avgust, a za dostavu jamstva 22. avgust. Kineska tvrtka i konzorcij koji predvodi Osijek-Koteks su na vrijeme poslali tražene dokumente, ali iz Integrala nije stigla ni produžena valjanost ponude ni jamstvo.

A to je HAC-u stvorilo velike probleme jer su ostale dvije ponude iznad procijenjene vrijednosti radova. Stoga su u toj tvrtki skloni poništenju natječaja i raspisivanju novog s istom procijenjenom vrijednosti. Pri tome u HAC-u provjeravaju koje pravne korake mogu poduzeti i mogu li tužiti Integral kako bi zaštitili svoje interese s obzirom na to da je tvrtka iz Laktaša odustala od ponude i tako ih dovela u nezavidnu situaciju.

Hrvatska na svom dijelu koridora 5c, od ukupno 90 kilometara, mora još sagraditi tih 17,5 kilometara od mosta Drava do Belog Manastira te još pet kilometara od Belog Manastira do mađarske granice, koji su u projektiranju. Što se tiče mađarskog dijela koridora 5c, ondje je sagrađena autocesta od Budimpešte do Bolya te je potrebno još sagraditi 20 kilometara od Bolya do hrvatske granice.
Facebook Twitter Print