Ekonomija
Ekonomsko usporavanje u Njemačkoj pogađa bh. izvoz
25.8.2019 06:08 | Indikator.ba
Ekonomsko usporavanje, koje pogađa Njemačku, odražava se na smanjenju bosanskohercegovačkog izvoza još od februara ove godine, izvještava Indikator.ba.

Podaci Agencije za statistiku BiH govore da je bh. izvoz u Njemačku u periodu januar-juli iznosio 1,0 milijardu KM i manji je za jedan i po posto u odnosu na isti period prošle godine. Istovremeno, uvoz iz Njemačke porastao je 6,2 posto na 1,4 milijarde KM.

U julu izvoz u Njemačku iznosio je 143,8 miliona KM i čak za 12,8 posto manji je nego nego u junu, a na mjesečnom nivou redovan pad izvoza u najveću evropsku ekonomiju bilježi se od februara ove godine.

Izvoz raznih gotovih proizvoda u Njemačku za sedam mjeseci ove godine je manji za 53,4 miliona KM nego godinu ranije a ukupno je iznosio 427,0 mil KM.

Pad za 19,5 miliona u odnosu na prošlu godinu bilježi se kod strojeva i prijevoznih sredstava (ukupan izvoz 227,8 mil KM), a za 5,9 mil KM je manje plasirano "proizvoda svrstanih prema materijalu".

Najveći bh. izvozni proizvod u Njemačku, prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH, je namještaj kojega je za period januar-juli 2019. godine izvezveno u vrijednosti 188,8 mil KM, slijedi kategorija "nuklearni reaktori, kotlovi, mašine" sa 121,5 mil KM, potom proizvodi od gvožda i čelika 85 mil KM, odjeća i pribor za odjeću 84,8 mil KM,itd.

U uvozu iz Njemačke dominiraju vozila sa ukupnom vrijednošću 202,2 miliona KM.

Njemački rast oslabio je u drugom tromjesečju ove godine za 0,1 odsto u odnosu na prvi kvartal zbog pada izvoza, a ukoliko se pad dogodi u sljedećem kvartalu zemlja će i službeno ući u recesiju.

Savezna banka je istakla da osim industrije, znakove slabosti pokazuje tržište radnih mjesta te da povjerenje opada i u uslužni sektor.

Bundesbanka je saopštila da su se negativan razvoj može očekivati i tokom ljeta a njena sumorna predviđanja za BDP "posljedica su uglavnom nastavljenog pada industrije".
Facebook Twitter Print