Komentari i analize
Ko među osiguravateljima najviše zarađuje u "drugom dvorištu"
25.8.2019 06:59 | Indikator.ba
Poslovanje osiguravajućih društava u Bosni i Hercegovini u drugom entitetu u odnosu na onaj gdje im je sjedište u stalnom je porastu, izvještava Indikator.ba.

Prema podacima Agencije za osiguranje BiH, u 2018. godini, 11 društava sa sjedištem u Federaciji BiH obavljalo je poslovne aktivnosti u Republici Srpskoj, dok je 8 društava iz RS-a zaključivalo poslove u Federaciji BiH.

Prema propisima, društva za osiguranje u Bosni i Hercegovini, registrirana za obavljanje djelatnosti osiguranja u Federaciji Bosne i Hercegovine i Republici Srpskoj, usluge osiguranja mogu obavljati u drugom entitetu samo na osnovu registriranih podružnica.

Analiza podataka Agencije za osiguranje pokazuje da društva sa sjedištem u Federaciji BiH u prošloj godini ostvarila veće premije, a imala su i veću stopu rasta od društava u RS nakon obrnutog trenda u 2017. godini.

Istovremeno, za razliku od društava iz RS koja u Federaciji BiH uglavnom nude neživotna osiguranja, prvenstveno osiguranje od autodogovornosti, nekoliko podružnica stranih kompanija sa sjedištem u Federaciji BiH u značajnijoj mjeri opskrbljuje tržište RS policama životnih osiguranja.

Premija osiguranja društava iz Federacije BiH sa podružnicama u RS-u u 2018. godini iznosila je 52,2 mil KM, što je 19,6 posto više nego 2017. godine. Na neživotno osiguranje otpada 34,3 mil KM, a na životno osiguranje 17,9 miliona KM.

Najveću premiju u RS-u ostvarilo je Uniqa osiguranje, u vrijednosti 13,4 mil KM, od čega je najveći dio čini životno osiguranje 8,4 mil. KM. Slijedi Vienna osiguranje (bivše Merkur BH osiguranje) koje je imalo premiju od 8,2 mil KM, uglavnom police životnog osiguranja, dok je treći Eurohoerc sa 7,5 miliona KM.
Premija osiguranja društava iz RS-a sa podružnicama u FBiH ukupno je iznosila 41,2 mil KM i bilježi rast za 7,5 posto u odnosu na godinu ranije. Većina je neživotno osiguranje 39,3 miliona KM, dok na životno osiguranje otpada samo 1,8 miliona KM a jedine premije zaračunalo je Wiener osiguranje ViG a.d. Banja Luka.

Najveću realizaciju u Federaciji BiH od društva iz RS-a ubjedljivo je imalo Wiener osiguranje sa 12,5 mil KM, a slijede ga Aura osiguranje sa 6,2 mil KM i Dunav osiguranje sa 6,0 mil KM.

Wiener osiguranje ViG u FBiH je u odnosu na prošlu godinu zabilježio pad od 14,5 posto, Aura osiguranje je ostvarilo rast od 40,7 posto, a Dunav osiguranje rast od 20,1 posto.
Manji rast nego godinu ranije od 2,1 posto imalo je Brčko-Gas osiguranje koje je zabilježilo 5,3 miliona KM premije u Federaciji BiH.
Facebook Twitter Print