Politika i društvo
Vlasti u Dubrovniku tjeraju bankomate iz stare gradske jezgre
25.8.2019 07:09 | Indikator.ba
U protekloj sedmici, kada su na osnovu gradske odluke o ograničavanju postavljanja bankomata u istorijskoj jezgri na snagu stupila prva rješenja dubrovačkog komunalnog odjela o njihovom uklanjanju, iz istorijske jezgre grada uklonjeno je 13 bankomata, izvijestila je u subotu dubrovačka gradska uprava. Prethodno su provedeni upravni postupci i istekli zakonski rokovi za prilagodbu.

"Do danas je izdano jedanaest rješenja o izvršenju putem novčane kazne, a sami vlasnici su u zadnjih sedam dana uklonili ukupno 13 bankomata i to četiri u ulici Od Puča, tri sa Straduna, po dva iz Boškovićeve i Široke ulice te po jedan iz Restićeve ulice i s Gundulićeve poljane", navode iz dubrovačke gradske uprave.

Ističu kako će Komunalno redarstvo nastaviti svakodnevno provjeravati u istorijskoj jezgri lokacije bankomata koji ne udovoljavaju gradskoj odluci te za svaki dan ispisivati visoke kazne.
Navode kako postoji najava da će i preostali bankomati, postavljeni bez saglasnosti konzervatora, biti uskoro uklonjeni.

Dubrovačko Gradsko vijeće jednoglasno je krajem juna izmijenilo odluku o komunalnom redu, prema kojoj je na otvorima zgrada u istorijskoj jezgri grada zabranjeno postavljanje bankomata kao i drugih uređaja (televizije, frižideri i sl.) te reklamnih ormarića.

Bankomati su morali biti uklonjeni u roku 30 dana od dana stupanja na snagu odluke, ako vlasnik, odnosno, korisnik prostora ne ishodi saglasnost ili odobrenje Ministarstva kulture, Uprave za zaštitu kulturne baštine Konzervatorskog odjela u Dubrovniku.

Onima koji su odluku ignorirali od početka ovog ove sedmice svakodnevno su ispisivane dnevne kazne - 10 hiljada kuna za vlasnike prostora i dvije hiljade kuna za odgovornu osobu u pravnoj osobi.

Prema smjernicama, između ostalog, bankomati i tehnika njihove ugradnje ne smiju oštetiti kulturno dobro, a mjesto i način ugradnje ne smiju naštetiti arhitektonskim, stilskim i funkcionalnim obilježjima zgrade.

Ne dopušta se postavljanje više bankomata u jednom građevnom otvoru kao ni na istroijskim pročeljima, niti se dozvoljava postavljanje samostojećih bankomata na javnim prostorima. Traži se i vizualna neutralnost, odnosno samo operativni dio bankomata (ekran i tipkovnica) smije biti vidljiv, što znači da se moraju ukloniti svi svijetleći i reklamni dijelovi, izvijestili su hrvatski mediji
Facebook Twitter Print