Najbolji poslovni potez
Najbolji poslovni potez: Objedinjena naplata komunalnih usluga
30.8.2019 05:52 | Indikator.ba
Republika Srpska odlučila je da objedini naplatu komunalnih usluga koristeći Smart city platformu te na taj način poveća naplatu, smanji troškove i broj radnika u opštinama i gradovima angažovanim na tim poslovima, što je po analizama poslovnog portala Indikator.ba najbolji poslovni potez u Bosni i Hercegovini tokom jula ove godine.

U užoj konkurenciji za ovaj izbor bili su još otvaranje dječijeg vrtića u krugu Tvornice mašina Travnik i uspjeh sarajevske firme Strucom kojoj je crnogorska Uprava javnih radova povjerila da u roku od dva mjeseca izradi idejno rješenje glavnog projekta za izgradnju šestosjedne žičare na skijalištu u Rožajima.

Najbolji poslovni potez u regiji tokom sedmog mjeseca tekuće godine je pokretanje modernizacije beogradskog aerodroma u što će francuski Vinci Airports uložiti 730 miliona euro.
Riječ je o jednoj od najvećih investicija u regiji od početka 2019.godine naovamo što je bio ključni razlog za ovaj izbor.

Tokom jula Mađarska je potpisala ugovor o kupnji 32 hektara zemljišta na području tršćanske luke s namjerom da ovdje izgradi lučki terminal i logističku bazu. Procijenjena vrijednost investicije je oko 100 miliona eura. Mađarska ovu luku vidi kao tačku nove kineske rute svile i želi biti uz taj internacionalni projekat. Otuda je Indikator.ba ovaj potez u julskom rangiranju izabrao kao najbolji u Evropi. Ozbiljan konkurent ovom potezu bio je sporazum najvećeg osiguratelja u Italiji Assicuraazioni Generali o kupnji portugalskog osiguravatelja Seguradoras Unidas i manje kompanije za pružanje usluga od američkog fonda Apollo Global Management za ukupno 600 miliona eura. No kod konačnog rangiranja najboljih poslovnih poteza primjenjuje se i princip da cifre i cijene nisu i ne moraju uvijek biti presudni.

Poslovnu aktivnost u ostatku svijeta tokom jula obilježilo je nekoliko atraktivnih ulaganja u informatičke tehnologije i kompjutersku industriju. Analitičari portala Indikator.ba ipak su se opredijelili da najboljim potezom u julu proglase učešće privatnih investitora u projektu zaštite netaknutih šuma u Sjedinjenim Američkim Državama. Kako su prenijeli strani mediji ovo predstavlja "najveću akviziciju u povijesti podneblja poznatog po vađenju ugljena" i dojmi se kao "obećavajući novi model zaštite prirode". (Foto: Pixabay)

Priredio: Hajdar Arifagić
Facebook Twitter Print