Život i umjetnost
Kultni Bauhaus rasprodao ulaznice za svoj drugi muzej prije otvorenja
1.9.2019 07:21 | Indikator.ba
"Ove smo godine potpuno rasprodati", kaže Claudia Perren, direktorica fonda Bauhaus Dessau, iako muzej još nisu otvorili.
Interesovanje za posjetu novom Bauhaus muzeju u Dessauu izuzetno je i prije nego što je prvi posjetitelj ušao u njega.

Muzej će se otvoriti 8. septembra, i to će biti druga škola arhitekture i dizajna Bauhaus, osnovana prije 100 godina.
Prvi je vrlo uspješno otvoren u Weimaru. Od otvaranja početkom aprila, više od 160.000 ljudi ga je posjetilo, objavila je fondacija.

Grupe iz Njemačke, Italije i Španije, kao i posjetitelji iz Azije i Amerike već su se unaprijed najavili da će posjetiti muzej u Dessauu. Pojedinačne karte mogu se kupiti unaprijed, ali još uvijek moraju pričekati, rekla je glasnogovornica muzeja.

Muzej će po prvi put u Dessauu biti mjesto na kojem se u potpunosti mogu prikazati kolekcije Bauhaus Dessau. Prema toj instituciji, to je druga najveća kolekcija na svijetu sa oko 49.000 eksponata.

Bauhaus je 1. aprila 1919. godine u Weimaru osnovao arhitekta Walter Gropius. Fakultet za arhitekturu i dizajn u svakom pogledu odstupio je od preovlađujućih normi.

Bauhaus je djelovao kao udruženje najviše avangardnih umjetnika u ulozi učenika i nastavnika, koji su svi živjeli u kampusu i stvarali. Među poznatijim članovima Bauhausa bili su slikar Oscar Schlemmer, slikar i teoretičar Vasily Kandinsky, te slikar i fotograf Paul Klee.

Oni su pokrenuli potragu za odgovorom na pitanje kako integrirati proces modernizacije u dizajnu i umjetnosti. Posebnost Bauhausa bila je ta što je škola spojila pedagoški proces i praksu pod jednim krovom.
Facebook Twitter Print