Život i umjetnost
Deset godina LED sijalica: Koliko je svako domaćinstvo uštedjelo
2.9.2019 06:03 | Indikator.ba
U deceniji nakon pokretanja pravila EU o energetski efikasnoj rasvjeti, prosječno evropsko domaćinstvo uštedjelo je do 1.330 eura - što je ekvivalent kombiniranoj cijeni veš-mašine, frižidera i mašina za pranje suđa srednje klase.

Podatak dolazi iz nove studije koju su naručili ANEC, Evropski potrošački glas u standardizaciji i BEUC, Evropska organizacija potrošača.

Zahvaljujući EUEcodesign regulaciji za osvjetljenje, neefikasne sijalice sa žarnom niti i halogene sijalice postepeno su ukinute od 1. septembra 2009. godine, utirući put efikasnijim LED lampicama.

Prema španskom udruženju potrošača OCU, LED diode su do 10 puta efikasnije od sijalica sa žarnom niti. ANEC i BEUC dugo su tražili postepeno ukidanje sijalica sa žarnom niti, za koje je dokazano da štete potrošačkom džepu i okolišu.

Uzastopne zabrane povećale su prodaju LED-ova i potrošačima uštedjele novac. Britanska potrošačka grupa Which? tvrdi da, u odnosu na halogene sijalice, LED diode traju mnogo duže i jeftinije su.

Monique Goyens, generalna direktorica BEUC-a, prokomentirala je:

"Svi se slažu da energetski efikasne sijalice pomažu potrošačima da uštede novac. Sada znamo koliko. Dobra je vijest da su naše sijalice potrebne kako bismo pomogli potrošačima da uštede lijepu svotu novca. S padom cijena energetski efikasnih LED dioda, ozelenjivanje definitivno pomaže potrošačima da uštede".

Stephen Russell, generalni sekretar ANEC-a, prokomentirao je:

"Ne samo da LED-ovi postaju energetski efikasniji, već se i njihov kvalitet s vremenom poboljšava. Na primjer, obostrano prikazivanje boje i osvjetljenost se poboljšavaju. Svjetla su postala ljepša za oko i manje zabrinjavajuća za ljude sklone migrenama, zahvaljujući smanjenom treperenju".

BEUC djeluje kao krovna grupa u Briselu za svoje članove i njegov glavni zadatak je predstavljati ih na evropskom nivou i braniti interese svih potrošača Evrope. BEUC istražuje odluke EU i razvoj koji bi mogao utjecati na potrošače, s posebnim naglaskom na pet područja koja su članice identificirale kao prioritetna: finansijske usluge, hrana, digitalna prava, prava potrošača i provedba i održivost.
Facebook Twitter Print