Život i umjetnost
Njemački ekolozi upozoravaju na negativan utjecaj električnih romobila
4.9.2019 05:57 | Indikator.ba
Električni romobili, koji su sve popularniji i češći u gradovima širom Evrope, nisu toliko ekološki prihvatljivi kao što se čini, upozorava njemačka agencija za zaštitu okoliša Green Environment (UBA).
Kao što su istaknuli, njima obično prelazimo put koj bi također mogli preći pješke, a okoliš opterećuje više od bicikala.
"Staze kojima korisnici putuju romobilima mogu se preći hodom, putovati vozom ili biciklom", rekla je predsjednica UBA Maria Krautzberger. Kako je objasnila, bicikli su mnogo manje opterećujući za okoliš.
Prema njenim riječima, ponuđači bi trebali romobile postavljati na periferiji grada kako bi korisnici mogli putovati na veće udaljenosti i zamijeniti automobile.
Istovremeno, Krautzberger je pomenula prekomjernu upotrabu automobila u gradovima, jer oni daju značajan doprinos zagađenju zraka i povećanoj buci. Stoga je pozvala gradske vlasti da produže biciklističke staze i naprave nove pločnike kako bi uvjerile što veći broj ljudi da koriste druge oblike prijevoza i šetnje.
No, korištenje električnih romobila zagovara njemački ministar prometa Andreas Scheuer koji smatra da su važan dodatak javnom prijevozu u urbanim centrima. Predložio je da se mogu koristiti autobusne trake namijenjene autobusima, ali njegov je prijedlog izazvao dosta kritika i od policije i od javnog gradskog prijevoza.
Facebook Twitter Print