Komentari i analize
Raslojavanje u bankarskom sektoru BiH: Dvije banke odmakle drugima
5.9.2019 05:40 | Indikator.ba
U bankarskom sektoru primjetno je raslojavanje, pri čemu dvije vodeće banke po veličini značajno nadmašuju ostale, dok u segementu srednjih banaka vlada sve veća konkurencija.

Podaci o poslovanju banaka za prvih šest mjeseci govore da smo prvi put dobili banku, a to je UniCredit bank d.d. Mostar, čija je neto poslovna aktiva premašila šest milijardi KM.

Ova banka ubjedljivo je najveća u Bosni i Hercegovini, i po udjelu poslovne aktive u ukupnoj aktivi bankarskog sektora ima procentualno učešće od 19,5 posto. Ukoliko se zbroje neto poslovne aktive UniCredit bank Mostar i UniCredit bank a.d. Banja Luka, kao podružnice iste poslovne grupacije, onda je procentualni udio ovih banaka gotovo 25 posto.

Druga po veličini banka Raiffeisen bank ima neto poslovnu aktivu od 4,52 milijarde KM, te drži procentualni udio u odnosu na ukupnu aktivu bankarskog sektora od 14,5 posto.

Ove dvije banke, saglasno svojoj veličini, čine više od trećine bankarskog sektora u Bosni i Hercegovini. Ne samo što su u njima skoncentrisani najveći portfelji depozita i kredita, one imaju i lavovski udio u ukupnoj profitabilnosti bankarskog sektora...

Više u publikaciji Indikator.ba Plus br 105 koja će izaći 9. septembra 2019.
Facebook Twitter Print