Ekonomija
Banke pozivaju na otvorena tržišta u Evropi
5.9.2019 06:27 | Indikator.ba
U pozadini novog okvira Evropske komisije, privatne banke ističu kako im je domaće tržište važnije nego ikad prije.

"Želimo više Evrope. Čak i u vrijeme kada drugi govore da bismo trebali slijediti samo nacionalne strategije, mi pozivamo na veću integraciju - usprkos ili čak zbog predstojećeg izlaska Velike Britanije", rekao je Andreas Krautscheid, izvršni direktor Njemačkog udruženja banaka u Bruxellesu. "Tvrdi Brexit bio bi neodgovoran", nastavio je Krautscheid.
"Još jednom će biti jasno Evropi koliko su važna otvorena tržišta i koliko su ona dio DNK evropskog jedinstva".

Evropi bi trebala ojačati taj DNK u današnje vrijeme. "Ali onaj ko želi dodatno učvrstiti položaj Evrope kao glavne globalne lokacije za poslovanje, inovacije i investicije ne bi trebao zanemariti banke", rekao je čelnik udruženja.

U predstojećem procesu primjene Basela III, Njemačka i Evropa uvijek trebaju imati na umu poslovanje svojih banaka i voditi računa o njihovim specifičnim evropskim poslovnim modelima. Ne bi trebalo biti pitanja u vezi s primjenom "takvog kakav je", koji bi evropske banke opteretio potrebom prikupljanja dodatnog kapitala za najmanje 135 milijardi eura. "Kreatori politika uvijek naglašavaju da ne žele značajno povećanje kapitalnih zahtjeva; oni sada trebaju održati svoju riječ", rekao je Krautscheid.

"Regulatorno klatno također mora odstupiti u odnosu na MiFID 2, tržišta tržišnih finansijskih instrumenata. Očito je da se zamahnulo predaleko", rekao je Krautscheid.
MiFID 2 nije prošao provjeru stvarnosti: kupci su se osjećali zaštitnički, a nisu zaštićeni. Privatne banke stoga podržavaju prijedlog njemačke vlade Evropskoj komisiji da se određeni ključni aspekti MiFID 2 i Uredbe o PRIIP-ima trebaju izmijeniti u interesu ulagača.
Facebook Twitter Print