Ekonomija
BiH napredovala za osam mjesta na ljestvici konkurentnosti u turizmu
7.9.2019 05:41 | Indikator.ba
Bosna i Hercegovina se na ljestvici konkurentnosti turizma, koju sačinjava Svjetski ekonomski forum (WEF), ove godine među 140 država uvrstila na 105. mjesto, izvještava Indikator.ba.

Bosna i Hercegovina se na ljestici popela za osam mjesta, a njen skor 3,3 za 5,2 posto je bolji je nego u istraživanju 2017. godine.

Izvještaj Travel & Tourism Competitiveness Report 2019 temelji se na procjeni 14 faktora konkurentnosti turističkog sektora, unutar četiri ključne kategorije. One se odnose na održivost okoliša, turističku politiku i stanje razvojnih uvjeta, infrastrukturu te prirodne i kulturne resurse.

- Ipak, Bosna i Hercegovina je najmanje konkurentna ekonomija u regiji u oblasti turizma i putovanja, uprkos povećanju svog ukupnog rezultata. Zemlja ima najgore poslovanje u podregiji okoliš (134. mjesto) i cjelokupnoj infrastrukturi (97. mjesto), konstatuje se u izvještaju.

Istraživanje je pokazalo da su Balkan i Istok Evropa imali jednu od najbržih poboljšanja u istraživanju o razvoju konkurentnosti svih podregija. Zemlje su sužile svoj jaz za drugim podregijama u područjima koja se odnose na prirodu i
kulturni turizam, gradeći se kao turističke destinacije.

Najbolja u regiji po konkurentosti u turizmu i putovanjima je Slovenija na 36. mjestu, Crna Gora je 67., Srbija 83., a ispred Bosne i Hercegovine na ljestvici su i Albanija na 86. i Sjeverna Makedonija na 101. mjestu.
Facebook Twitter Print