Život i umjetnost
Godine 2020. dolazi novi USB: Šta se mijenja?
9.9.2019 08:20 | Indikator.ba
USB implementacijski forum, koji nadgleda USB standardizaciju, objavio je službene specifikacije nadolazećeg USB-a 4.

Glavna inovacija bit će uključivanje Thunderbolta u USB4, ali to neće značiti prekid kompatibilnosti. Ne samo da će USB4 biti kompatibilan s USB 2 i USB 3, nego će i priključci ostati USB-C.

Oni imaju puno prednosti u odnosu na starije USB 2 ili 3 priključke, između ostalog što ne mogu pogriješiti, trajniji su i podržavaju inteligentno punjenje uređaja različitim brzinama (USB Power Delivery). No, pojavit će se i novi USB4 kabeli koji će imati iste priključke, ali koji će omogućiti punjenje pri većim brzinama.

Za one koji brinu, i dalje možete koristiti stare USB-C kablove s USB 3.0. Za povezivanje s USB4 možete koristiti i stare USB-A ili USB-C kabele, potreban je samo adapter.

Najveća brzina bit će 40 Gb/s, a ići će 10 ili 20 Gb / s. To znači da neće svaki USB4 uređaj biti sposoban za 40 Gb/s, jer čak i dva ili četiri puta sporiji uređaji dobivaju istu potvrdu. Prije kupnje morat kupci će se morati pažljivo upoznati s specifikacijama određenog proizvoda. Usput, 10 Gb/s može podnijeti današnji USB 3.1.

Veća brzina zahtijevat će ispravne kablove. Standard će također omogućiti prioritetizaciju prometa preko istog ulaza - na primjer, monitor brzine do 4 Gb/s koji je potreban za prikaz slike imat će veći prioritet od bilo kojeg drugog uređaja.

Zašto monitor? Intel je već davno dao specifikacije za Thunderbolt 3 USB forum. To znači da je on sada dio USB4 standarda, ako ga uključe proizvođači pojedinih uređaja. Očekuje se da će priključci biti na računarima, dok ga telefoni neće odmah imati. Prvi uređaji očekuju se sljedeće godine.
Facebook Twitter Print