Politika i društvo
Makedonija u potrazi za trećim mobilnim operaterom
9.9.2019 16:48 | Indikator.ba
Makedonski ministar za informacijsko društvo i upravu Damgan Mančevski prisustvovao je konferenciji ITU Telecom koja se održava u Budimpešti, gdje je promovirao uvjete koje nudi Sjeverna Makedonija za ulazak trećeg mobilnog operatera.

U okviru službenog posjeta, delegacija koju je predvodio Mančevski, a čiji je suorganizator Ministarstvo informatike i uprave, osigurala je više bilateralnih susreta sa višim predstavnicima Telenor-a, Orange-a, AT&T-a, kao i sa Doren Bohdan Martin, direktorkom Telekomunikacijskog razvojnog biroa ITU-a i Hulin Zhao, generalnim sekretarom ITU-a.

Poslovnu klimu u Sjevernoj Makedoniji i mogućnosti koje pruža stranim investitorima ministar Mančevski predstavio je na tribini kojoj su prisustvovali predstavnici nekoliko operatora širom Evrope, kao i velikih banaka i regulatornih tijela.

U Makedoniji usluge mobilne telefonije nude četiri kompanije od kojih su dvije dominantne: Makedonski telekom i A1 (bivši VIP), a na tržiištu su prisutni i Lycamobile i Robi.

Makedonski telekom prema podacima za 2018. godinu ima udio od 52,13 posto, A1 posjeduje 47,31 posto, dok druga dva operatera imaju simbolične udjele.
Facebook Twitter Print