Ekonomija
Hrvati odahnuli - turistički avgust u zelenim brojkama
10.9.2019 14:57 | Indikator.ba
Ako su u Hrvatskoj u julu imali 4,6 miliona dolazaka i 30,5 miliona noćenja, što je za jedan posto manje nego prošle godine, avgustovske brojke su poskočile.

U zemlju je stiglo pet miliona turista, osam posto više nego u avgustu prošle godine, a 33 miliona noćenja predstavlja povećanje od tri posto, objavio je portal 24sata.

U prvih osam mjeseci godine Hrvatska je zabilježila ukupno 16,5 miliona turista, što je pet posto više nego u istom razdoblju prošle godine. Ostvarili su 90,1 milion noćenja, što je povećanje od dva posto, objavilo je danas hrvatsko Ministarstvo turizma.

Najveći broj gostiju u prvih osam mjeseci ove godine bio je iz Njemačke, nešto manje od 2,4 miliona, a što je 4,5 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine.Noćenja njemačkih turista iznosila su nešto manje od 17 miliona ili pola posto manje nego u usporedivom razdoblju prošle godine.

Prema broju noćenja, Nijemce su slijedili Slovenci, kojih je bilo u Hrvatskoj nešto manje od 1,33 miliona, ali ostvarili su nešto više od 9,5 miliona noćenja. Na trećem mjestu su bili Austrijanci s 6,3 miliona, Poljaci s 5,4 miliona, Talijani s 4,9 miliona, Česi s 4,7 miliona, te Britanci s 3,5 miliona noćenja. U isto vrijeme, broj turista iz Poljske i Češke bio je nešto manji nego u istom razdoblju prošle godine, dok je broj Talijana i Britanaca nešto veći. Austrijanci su bili na prošlogodišnjem nivou.

Najpopularnije turističke destinacije za noćenja u Hrvatskoj u prvih osam mjeseci bili su Dubrovnik, Rovinj, Poreč, Split i Medulin.

Hrvatski ministar turizma Gari Cappelli naglasio je da u Hrvatskoj mogu biti zadovoljni, jer osim više posjeta i noćenja, pozitivni trendovi povezani su i s finansijskim rezultatima. Prema podacima Porezne uprave Hrvatske, sektor turizma i ugostiteljstva izdao je račune u vrijednosti 20,6 milijardi kuna (2,8 milijardi eura), što je osam posto više nego u prvih osam mjeseci prošle godine.

Dodali su da se Hrvatska nalazi na 27. mjestu najnovije ljestvice po konkurentnosti turističkih zemalja, koju je objavio Svjetski ekonomski forum. Naglasili su da je ovo poboljšanje za pet mjesta u odnosu na prethodnu ljestvicu.
Facebook Twitter Print