Politika i društvo
Krajem septembra pregovori RS s Gazpromom o kraku Turskog toka
10.9.2019 17:24 | Indikator.ba
Predstavnici Republike Srpske krajem septembra počinju opsežne pregovore sa ruskom kompanijom Gazprom o izgradnji kraka gasovoda Turski tok prema Srpskoj, rekao je šef Predstavništva Republike Srpske u Rusiji Duško Perović.

- Krećemo da radimo. Razgovore otvaramo krajem septembra o procedurama i daljim koracima koji su pred nama - naveo je Perović Glasu Srpske.

On je ranije isticao da je riječ o veoma važnom poslu i projektu koji je pred Srpskom, a koji podrazumijeva studiju izvodljivosti, tehničke dijelove, usaglašavanje sa trasom auto-puta i druge detalje.

Gasifikacija Republike Srpske potvrđena je u junu u Rusiji tokom sastanka srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i predsjednika Republike Srpske Željke Cvijanović sa predsjednikom Upravnog odbora ruske kompanije "Gasprom" Aleksejem Milerom u Sankt Peterburgu.

Gasovod, odnosno krak ruskog gasovoda "Turski tok", trebalo bi da ide iz Srbije, odnosno od Bijeljine do Banjaluke i Prijedora, te da prati trasu budućeg auto-puta.

Postoji mogućnost i da bude nastavljen i ka Hrvatskoj ili Federaciji BiH, ako za to bude postojao interes, ali je i istaknuto da će biti potrebna saglasnost Savjeta ministara da se pređe granica na Drini i dovede krak gasovoda iz Srbije u Srpsku.

Gasprom bi trebalo da obezbijedi 300 miliona eura za izradu gasovoda sa stanicama koje treba da pojačaju pritisak i omoguće kvalitetnu isporuku gasa.
Projekat bi trebalo da bude urađen do jeseni, a Perović je ranije naveo da je važno dobiti što je moguće bolje uslove za izgradnju gasovoda.

Dogovorena je gradnja gasnih elektrana u Banjaluci i Prijedoru, kako je bilo predviđeno i u projektu "Јužnog toka", a stručnjaci poručuju da bi gasifikacija trebalo da donese ogromne prednosti privredi, među kojima su razvoj, jeftiniji energent, više domaćih i stranih investicija i energetska sigurnost.
Facebook Twitter Print