Politika i društvo
Novi slučaj u Odžaku: "Miniranje bankomata" postaje ozbiljan problem za banke
11.9.2019 06:27 | Indikator.ba
Banke u Bosni i Hercegovini sve se više suočavaju s razbojništvima nad bankomatima pri čemu se pljačkaši služe eksplozivnim napravama, a najnoviji slučaj dogodio se jučer u Odžaku.

Po receptu koji je u više navrata viđen, posebno u Hercegovini, u Odžaku je izvršena krađa bankomata UniCredit banke upumpavanjem plina u ležište bankomata.

UniCredit banka već je iskusila slične pljačke "dizanjem bankomata u zrak" 24. oktobra prošle godine u supermarketu ''''''''Bingo'''''''' u ulici Ante Starčevića u mostarskom naselju Centar 2 , potom 27. novbembra u Drinovcima kod Gruda na objektu "Namex", 8. marta ove godine kada je raznijet bankomat postavljen na Tržnom centru "Bingo" na Bišću polju"... Slični slučajevi zabilježeni su i u ranijim godinama.

Miniranje bankomata postalo je ozbiljan problem, a samo u ovoj godini bilo je devet krađa bankomata.

Da je bankomat-mafija sofisticirana, potvrdio je slučaj od prije tri dana u Splitu, kada je pljačkaš spajanjem na unutrašnje instalacije, pomoću laptopa hakirao bankomat, davajući mu naredbe za isplatu gotovine.

Lopov je uspio da uzme 30.000 eura, koje je izbacio automat, prije nego što je došla policija, koja je oko automata pronašla još oko 10.000 eura. Ovakve krađe bankomata viđane su i ranije na drugim lokacijama.

No, pljačka bankomata nije samo regionalni specijalitet, dešava se svugdje u svijetu, a ne koriste se i najgrublje metode.

U Sjevernoj Irskoj u aprilu ove godine pljačkaši su koristeći ukradeni bager za četiri minuta opljačkali bankomat koji se nalazio pored prodavnice u Londonderryju.

Uradili su to probijajući sigurnosna vrata, a zatim razbijajući i skidajući bankomat sa zida.
Facebook Twitter Print