Politika i društvo
Francuska želi saradnju s BiH putem svoje razvojne banke AFD
11.9.2019 16:33 | Indikator.ba
Vlasti u Francuskoj usvojile su strategiju za zapadni Balkan gdje važno mjesto zauzima saradnja s Bosnom i Hercegovinom u elektoenergetskom sektoru, izgradnji infrastrukture, ekološkim projektima, te javnom prijevozu.

Ovo je kazao Guillaume Rousson, ambasador Republike Francuske u BiH prilikom današnjeg susreta sa zamjenikom predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministrom finansija i trezora BiH Vjekoslavom Bevandom.

Francuski ambasador uručio je Bevandi nacrt sporazuma koji bi regulirao saradnju putem Francuske razvojne banke (AFD) koja raspolaže sa 10 milijardi eura i čije je regionalno sjedište u Beogradu odakle pokriva sve zemlje zapadnog Balkana.

Po riječima Roussona sličan sporazum već je potpisan s Vladom Srbije dok su ostale zemlje regiona u pripremnoj fazi potpisivanja te je naglasio da je prije nekoliko mjeseci taj nacrt sporazuma dostavljen ministru vanjskih poslova BiH Igoru Crnatku, a potom i ministru vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirku Šaroviću.

Bevanda je ocijenio da treba ozbiljno razmotriti takve projekte jer je to vrlo perspektivan i bitan vid saradnje između dviju zemalja koji može da unaprijedi ekonomske odnose i doprinese rastu stranih investicija u BiH, ali i da unaprijedi regionalnu saradnju.
Facebook Twitter Print