Tržište kapitala
Libra traži licencu od švicarskog regulatora
11.9.2019 17:02 | Indikator.ba
Facebookova kriptovaluta Libra zatražila je smjernice za dobivanje licence za plaćanje od švicarskog regulatora Finma, što je natjeralo finansijskog čuvara da ažurira svoj pravilnik o tretiranju projekata stabilnih kovanica.

U dodatku svojim Smjernicama o inicijalnoj ponudi kovanog novca (ICO), Finma navodi da je njeno postupanje sa stabilnim kovanicama praćeno postojećim pristupom korištenim za tokene temeljene na blockchainu, s naglaskom na ekonomsku funkciju na osnovi "od slučaja do slučaja".

Finma naglašavva da će pristup Libri zahtijevati licencu platnog sistema prema Zakonu o infrastrukturi finansijskog tržišta (FMIA).

Finma kaže da će usluge planirane projektom Libra nadići usluge čistog platnog sistema i podliježu strožim regulatornim zahtjevima oko raspodjele kapitala, koncentracije rizika i likvidnosti, kao i upravljanja rezervama Libre.
Uz obilje opreza, Finma izražava mišljenje da planirani međunarodni obim projekta zahtijeva međunarodno koordiniran pristup.

"Konkretno, u međunarodnoj koordinaciji trebalo bi razviti definiciju zahtjeva za upravljanjem rezervom i upravljanja oko nje, kao i za borbu protiv pranja novca", navodi Finma. "Ostala pitanja postavljena u kontekstu projekta Libra, poput onih koja se odnose na porezno pravo, pravo tržišnog natjecanja ili zakon o zaštiti podataka, nadilaze obim nadzornog prava i stoga su izvan nadležnosti Finme".

Uprkos svjetskoj regulativnoj krizi oko projekta, udruženje Libra je bandoglavo u pogledu svojih perspektiva, govoreći: "Mi započinjemo konstruktivan dijalog s Finmom i vidimo izvediv put za to da open-source blockchain mreža postane regulirana, sa smanjenim trenjem i visoko sigurnosni sistem plaćanja".
Facebook Twitter Print