Kompanije i tržišta
Rusija poručila Sloveniji: Dalje prste od Mercatora
12.9.2019 04:58 | Indikator.ba
Slovenskim dužnosnicima koji su bili veliki pobornici povratka Mercatora u slovenske ruke, u Rusiji su vrlo jasno rekli da bi Slovenija trebala dignuti ruke od ovog trgovca, izvijestio je siol.net nakon okončanja posjete premijera Marjana Šareca službenoj Moskvi.

- Ruski vlasnici, posebno Sberbank, jamče stabilnost Agrokora koji je jako zadužen. Govorimo o 1,5 milijardi eura. Bilo bi dobro kada bismo se dogovorili o tome kako postupiti. Slovenska vlada također bi trebala pridonijeti", bio je jasan ruski premijer Dmitrij Medvedev.

Najveći slovenski trgovac nalazi se pred prijenosom na Fortenovu u Amsterdamu, u koji je ruska Sberbank prebacila zdravu jezgru nasukanog Agrokora.

Zbog svoje mreže nekretnina i maloprodaje, Mercator se smatra porodičnom srebrninom, navodi portal, koja će Rusima vraćati dobar dio hrvatskih kredita.

Budući da je slovenska vlada imala drugačiju ideju o Mercatoru, sam Kremlj krenuo je u akciju za ruski kapital pritiskom na Sloveniju da ne bi trebala stvarati probleme.

U društvu Fortenova Rusi drže polovični udio. Sberbank posjeduje 39 posto, VTB još sedam i pol posto, ukupno 47 posto. Jednu četvrtinu ima američki fond, a posljednju četvrtinu povjerilaca čine čak 53 banke, od kojih jedna drži nogu među vratima za potpuno rusko preuzimanje, a to je slovenska državna SID banka.

Facebook Twitter Print