Ekonomija
Mekinjić: "Bijela knjiga" će ugledati svjetlo dana u oktobru
13.9.2019 05:41 | Indikator.ba
"Bijela knjiga", u kojoj su sistematizovani svi problemi s kojima se susreće bankarski sektor i u kojoj su ponuđena rješenja, ugledat će svjetlo dana u oktobru, najavio je Boško Mekinjić, predsjednik Upravnog odbora Udruženja banaka BiH i direktor Komercijalne banke a.d. Banja Luka.

On je ovo rekao na svečanosti uručenja priznanja Zlatni Bam koje je sinoć u hotelu Holiday u Sarajevu 17. put organizovao finansijsko-poslovni magazin "Banke i biznis u BiH".

U fokusu Bijele knjige su, kako je naglasio Mekinjić, između osalog, jedinstveni platni nalog, digitalni potpis koji koči banke u procesu digitalizacije, tretman poreza na dobit, sudski procesi, otkup potraživanja...

Osvrćući se na protekli period, Mekinjić je kazao da su ovu i prošlu godinu obilježile izmjene zakonske regulative.
- Banke čeka primjena direktiva Evropske unije koje su već u okruženju stupile na snagu, uključujući i PSD2 direktivu koja će omogućiti i drugim učesnicima na tržištu da podijele dio prihoda od platnih transakcija, napomenuo je Mekinjić.

Posebno je naglasio da je u slučaju novih zakonskih rješenja ostvarena dobra saradnja sa institucijama - Centralnom bankom BiH, nadležnim ministarstvima finansija i entitetskim agencijama za bankarstvo.

-Podsjetiću da smo uspjeli određenu zakonsku regulativu koja se tiče izloženosti kreditnom riziku da promijenimo upravo na inicijativu Udruženja banaka BiH, dodao je.

Govoreći o ostvarenim rezultatima, Mekinjić je kazao da bankarski sektor ima rastuće trendove, kako u oblasti kredita, tako i depozita, kao i ostalih parametara. Ukupna aktiva bankarskog sektora je trenutno veća od 32 milijarde KM, depoziti su premašili 22 milijarde KM, od čega su oko 12 milijardi depoziti stanovništva, dok su krediti već prešli 20 milijardi KM.

- Ono što je slično kao prošle godine jeste rast dobiti bankarskog sektora, zaključno sa 31.7. 2019. godine iznosila je 275 miliona KM. Stoga možemo reći da će i ova 2019. godina proteći u znaku velike dobiti bankarskog sektora nakon prošle godine kada je iznosila 367 miliona KM, kazao je Mekinjić.

Prema njegovim riječima, posebno raduje smanjenje nenaplativih kredita, NPL-ova, koje je sada ispod 8 posto, preciznije oko 7,6 posto i rast pokrivenosti NPL-ova u odnosu na ispravke vrijednosti, a što je za banke još bitniji parametar.
U nastavku Mekinjić je ukazao na veliku likvidnost bankarskog sektora te istakao još uvijek nedovoljan broj kvalitetnih projekata koje bi finansirale banke.
To se, kako je rekao, vidi po bilansima banaka, jer još uvijek dominiraju ulaganja u hartije od vrijednosti koje nudi država, ulaganja u javna preduzeća i lokalne zajednice.

Svakako će biti zadatak svih nas, posebno nas bankara, da taj dio pokušamo što više preliti u realni sektor, istakao je Mekinjić te izrazio očekivanje da će bankarski sektor i dalje ostati najuređeniji, najbolji i najelitniji dio Bosne i Hercegovine.

O samom uručenju priznanja najboljim bankama i bankarima, kao i kompanijama i osobama za postignute rezultate više u posebnom tekstu na linku:
http://indikator.ba/Vijest.aspx?p=1&id=25245&naslov=Na+Ve%c4%8deri+bankara+u+Sarajevu+uru%c4%8dena+pirznanja+%22Zlatni+BAM%22+.

Borivoje SIMIĆ
Facebook Twitter Print