Komentari i analize
Euromonitor: Putovanja i turizam daju rastući doprinos BDP-u BiH
13.9.2019 06:45 | Indikator.ba
Putovanja i turizam daju rastući doprinos BDP-u Bosne i Hercegovine, što pozitivno utiče na zaposlenost u zemlji s hronično visokom nezaposlenošću, navodi Euromonitor u svojoj analizi, izvještava Indikator.ba.

Internetski kanal vodeći je kanal u vrijednosti prodaje samo u kratkoročnim najmima u 2019. godini. Međutim, vrijednost online prodaje nastavit će da raste brže od offline prodaje u svim kategorijama putovanja u Bosni i Hercegovini tokom predviđenog razdoblja, navodi Euromonitor.

Konkurencija u aviolinijama pojačana je, ističe Euromonitor i primjećuje da ima sve više aviotvrtki i novih ruta, posebno putem jeftinih prijevoznika.

Putnički posrednici postaju sve vještiji u profiliranju potrošača i oblikuju svoje turističke ponude tako da odgovaraju potrebama i sklonostima putničkih igrača i turista. Nedavni zanimljivi razvoj, dodaje Euromonitor, tiče se nove vrste putničkih posrednika: kuponskih posrednika, poput CityDeal-a, eKupona i Megabona.

Analitička kuća na kraju zaključuje da Bosna i Hercegovina zadržava značajan potencijal kao turističko odredište. Raste zanimanje iz Evrope, ali i brzorastućih globalnih tržišta na Bliskom Istoku i u Africi.
Facebook Twitter Print