Tržište kapitala
Kompanija BH Line doo Sarajevo kupila je fojnički MS&Wood
13.9.2019 11:28 | Indikator.ba
Kompanija BH Line doo Sarajevo kupila je fojnički MS&Wood, saznaje Indikator.ba.

Kompanija BH Line stekla je 100 posto dionica MS&Wooda nakon što je u transkaciji realizovanoj na vanberzanskom tržištu Sarajevske berze 11. septembra kupila svih 61.290 dionica, koliko ima ova kompanija za 5,8 miliona KM.

Prema izvodu iz sudskog registra osnivači BH Line-a su Damir Muhić i Mirza Hurem, a firma ima kapital od 2.000 KM, od čega svaki od osnivača ima po 1.000 KM.

Društvo MS&Wood, koje je do sada bilo u vlasništvu sarajevskog Uniprometa, još od prošle godine se pripremalo za moguću prodaju, kada se podijelilo na dva društva - MS&Wood d.d. za proizvodnju namještaja i trgovinu Fojnica i na Nekretnine Miljacka d.d. Sarajevo, za poslovanje sa nekretninama.
To je učinjeno ne samo kako bi se osiguralo da se od glavne djelatnosti (proizvodnja namještaja) odvoji djelatnost za poslovanje nekretninama, nego, kako je tada obrazloženo, i zbog eventualne mogućnosti učešća u ulaganjima zainteresiranih partnera.

Ms&Wood radi za švedsku IKEA-u, a osim toga bilježi uspjeh i sa svojim kolekcijama namještaja, sa kojim je osvojio brojne svjetske nagrade za dizajn, uključujući i prestižna priznanja na najvećem sajmu namještaja u svijetu IMM Cologne.
Facebook Twitter Print