Tržište kapitala
Odobrenje za EU: Kriptovalute imat će regulirane indekse
14.9.2019 05:52 | Indikator.ba
CF Benchmark, vodeći davatelj indeksa kriptovaluta i vlasnik referentne stope CME CF Bitcoin, objavio je u petak da je dobio ovlaštenje od britanskog tijela Financial Conduct Authority (FCA) za Benchmark Administratora u skladu s Evropskom uredbom o benchmarcima(EU BMR).

CF Benchmarks prvi je pružatelj indeksa kriptovaluta koji je regulirao FCA.

FCA autorizacija omogućit će reguliranim tvrtkama za finansijske usluge korištenje indeksa CF Benchmark-a u finansijskim proizvodima koje su porijeklom, stavljene na tržište ili je njima trgovano u Evropi nakon što BMR EU-a stupi na snagu 1. januara 2020.

BMR utiče na banke, brokerske kuće, berze, upravitelje imovine i izdavače finansijskih proizvoda koji posluju u Evropi.

Sui Chung, izvršni direktor CF Benchmark-a, rekao je: "Ponosni smo što smo prvi regulirani davatelj indeksa kriptovaluta koji je zadovoljio stroge zahtjeve EU BMR-a. Industrija sada može dobiti pristup reguliranim, visokim mjerilima integriteta, što će potaknuti inovaciju i proširiti usvajanje digitalne imovine u Evropi i šire. Pouzdani i sigurni referentni pokazatelji od presudne su važnosti za rast ekosistema kriptovaluta jer privlače više pojedinačnih i institucionalnih ulagača u klasu imovine".
Facebook Twitter Print