Ekonomija
Rascjep u ECB-u: Neki članovi Vijeća otvoreno protiv Draghija
14.9.2019 06:32 | Indikator.ba
Nekoliko članova Evropske središnje banke (ECB) kritizira potez predsjednika Marija Draghija nakon što se zauzeo za proširenje programa za kupnju obveznica vrijednog više milijardi.

Evropska centralna banka je ključnu kamatnu stopu ostavila na nuli.
Stopa depozita za banke dodatno je smanjena za 0,1 postotni bod na -0,5 posto.

Sada pristižu vijesti da je odluka imala protivnike tokom sastanka Vijeća. Njoj su se suprotstavili njemački šef Bundesbanke Jens Weidmann, guverner središnje banke Francois Villeroy de Galhau i direktor ECB-a Benoît Coeuré.

Predstavnici centralnih banaka Austrije, Holandije i Estonije također su podržali nesuglasice, izvijestio je Bloomberg. Draghija je gotovo desetak članova Vijeća odbilo pratiti, piše internetski dnevnik Spiegel.

Neki članovi Vijeća čak su javno kritizirali: za Jensa Weidmanna ECB je "pucala iznad cilja", kako je rekao u petak u intervjuu za Bild.

Predsjednik austrijske centralne banke Robert Holzmann u razgovoru za Bloomberg govorio je čak i o "otporu" tokom sastanka Vijeća. Među tzv. jastrebovima poput Holzmanna, koji žele pooštriti monetarnu politiku, bila je dovedena u pitanje efikasnost posljednjih koraka.

Konačno, inflacija u eurozoni ostaje na jednom postotku, na najnižem nivou od novembra 2016. godine. Cilj ECB-a je nešto manje od dva posto.

Na pitanje je li Vijeće ECB-a pogriješilo u četvrtak, šef OeNB odgovorio je: "To mi je definitivno prošlo kroz glavu. Drugima možda takođe", kazao je Holzmann.

Šef holandske centralne banke (DNB), Klaas Knot, također je kritizirao odluke Vijeća u petak: "Ovaj široki paket mjera, posebno nastavak kupovine obveznica, nerazmjeran je trenutnim ekonomskim uvjetima i za to postoje dobri razlozi. Sumnjiva je efikasnost", piše Knot na web stranici DNB-a.

Ne postoji opasnost od deflacije ili znakova recesije u cijeloj eurozoni. Knot, međutim, vidi opasnostot u pucanju balona s cijenama nekretnina.
(Foto: ECB)
Facebook Twitter Print