Život i umjetnost
Virtualni skok sa Starog mosta u Mostaru nagrađen u Beču
14.9.2019 11:06 | Indikator.ba
Rad koji opisuje virtualni skok sa Starog mosta u Mostaru, a koji je u ime "Sarajevo Graphics Groupa" prezentirala profesorica na Elektrotehničkom fakultetu u Sarajevu dr. Selma Rizvić, proglašen je najboljim radom na konferenciji "Visual Heritage - Graphics and Cultural Heritage", koja je održana u Beču.

Projekat osim same simulacije ima i edukativni dio u kojem se predstavljaju sami skokovi snimljeni u 360 stepeni na Starom mostu, kako bi korisnici mogli doživijeti i cijelu atmosferu koja ih prati.

Nagrada je izuzetan uspjeh za "Sarajevo Graphics Group", jer je "Graphics and Cultural Heritage" najvažnija evropska konferencija vezana za upotrebu ICT tehnologija u prezentaciji kulturnog naslijeđa.

Profesorica Rizvić kaže kako je spoj kompjuterske grafike i kulturnog naslijeđa naišao na veliko interesovanje svjetske javnosti.

- To se jako dobro uklapa u naučnu oblast kompjuterske grafike kojom se ja bavim tako da sa studentima i svojim kolegama, asistentima istraživačima radim već dugo godina. Taj rad sa studentima nam je dao reference tako da su nas počeli zvati u evropske konzorcijume, kazala je Rizvić u video prilogu AMT Studija.

Od 2011. do 2015. godine bili su dio projekta koji se zvao transnacionalna mreža virtualnih muzeja. U realizaciji ovog projekta učestvovali su predstavnici 13 zemalja.

Nakon toga učestvovali su u sklopu Horiziont programa u projektu koji se bavi istraživanjem i prezentacijom podvodnog kulturnog naslijeđa, potom virutalnoj prezentaciji olupina brodova koji su davno potonuli, a urađaena je i prezentacija talijanskog podvodnog grada blizu Napulja. Prezentacije se predstavljaju putem 3D modela, a za kreiranje priče učestvuju glumci, reditelji, muzičari, historičari.

"Sarajevo Graphics Group" osnovan je 2004. godine od kada se bavi prezentacijom i popularizacijom kulturno-historijskog naslijeđa.
Facebook Twitter Print