Politika i društvo
Region na putu saradnje: Otvoreno sjedište Transportne zajednice u Beogradu
15.9.2019 05:59 | Indikator.ba
Sjedište Sekretrijata Transportne zajednice Jugoistočne Evrope otvoreno je u Beogradu, u prisustvu premijerke Srbije Ane Brnabić, koja je poručila da je time otvoreno novo poglavlje za bolje povezivanje Srbije i cijelog regiona.

- Šaljemo danas svi zajedno važnu poruku da možemo uspješno da sarađujemo sa svim partnerima u regionu i da nalazimo načine da prevazilazimo probleme i prepreke i imamo bolju budućnost, kazala je premijerka Brnabić.

Evropska komesarka Violeta Bulc istakla je da je ovaj događaj znak političke volje i samo početak dalje zajedničke saradnje.

“Transportno povezivanje znači saradnju, mir i nadu. Ovo je prvi put da zemlje Zapadnog Balkana imaju direktan pristup jedinstvenom evropskom tržištu. Sekretarijat će doprinijeti smanjenju troškova projekata i privlačenju novih investicija. Ovo je čvorište koje će omogućiti povezivanje zemalja EU sa regionom zapadnog Balkana", rekla je ona.

Bulc kaže da će se smanjiti troškovi projekata u oblasti transporta do 30 odsto.

Ambasador EU u Srbiji Sem Fabrici rekao je da Unija ulaže ogromnu energiju u transport i da se to odražava i na zemlje Zapadnog Balkana, gdje je uloženo 15 milijardi eura.

Vršilac dužnosti direktora Transportne zajednice Alen Baron je kazao da su tri priroteta u radu - uklanjanje saobraćajnih i trgovinskih barijera, bezbjednost saobraćaja i razvoj željeznice.

Kaže da postoji program "zeleni transport", za čije projekte EU izdvaja do 85 odsto sredstava za finansiranje.

U Trstu je u julu 2017. potpisan Ugovor o osnivanju Transportne zajednice, a u decembru 2017. na ministarskom sastanku Transportne zajednice u Briselu, Beograd je jednoglasno izabran za sjedište stalnog Sekretarijata.
Facebook Twitter Print