Politika i društvo
Indikator.ba saznaje: Halcom certifikacijsko tijelo za elektronski potpis
15.9.2019 06:24 | Indikator.ba
Kompanija Halcom bit će certifikacijsko tijelo za elektronski potpis u Bosni i Hercegovini, saznaje Indikator.ba.

Očekuje se da bi to u skorije vrijeme moglo biti i službeno objavljeno.
Time će se omogućiti primjena elektronskog potpisa u Bosni i Hercegovini koja se dugo godina odgađa nakon što je još ranije usvojen zakon o elektronskom potpisu.
Uskoro treba očekivati i održavanje jednog događaja na kojem će se predstaviti elektronski potpis i istaknuti sve njegove prednosti.

Elektronski potpis podrazumijeva skup podataka u elektronskom obliku, pomoću kojih se vrši identifikacija korisnika i provjera vjerodostojnosti potpisanog elektronskog dokumenta.

Elektronski potpis će donijeti ogromne benefite svim poslovnim subjektima uključujući i znatne uštede, a značit će i veliki napredak u poslovanju banaka, te omogućiti klijentima lakši i proaktivniji pristup bankarskim proizvodima i uslugama.

Iz bankarske zajednice kažu kako je uspostavljanje certifikacijskog tijela tek temelj, ali da će se na bazi toga razvijati mnogo novih mogućnosti koje će biti na opću dobrobit.

U proteklom periodu trajao je spor oko certifikacijskog tijela koje bi izdavalo digitalne elektronske certifikate. No, kako naše tri nacionalne politike nisu bile u stanju da se dogovore da sami uvedemo elektronski potpis, uradit će to Slovenci.

Kompanija Halcom već je poznata kao certifikaciona agencija koja je osnovana 1999. godine i do sada je izdala nekoliko stotina hiljada certifikata. Od 2001. godine, Halcom CA izdaje elektronske certifikate u Bosni i Hercegovini, a od 2003.godine u Srbiji i Crnoj Gori. Kompanija, između ostalog, omogućava pristup do više bankarskih računa jednim elektronskim certifikatom.

B. SIMIĆ
Facebook Twitter Print