Ekonomija
Na snazi PSD2 direktiva: Sigurnije internetsko bankarstvo za kupce
15.9.2019 06:54 | Indikator.ba
Od subote, 14. septembra, na snazi ​​je evropska Direktiva o platnim uslugama PSD2 koja bi internetsko bankarstvo trebalo da učini sigurnijim.

Za kupce to znači promjenu, jer prijava za internetsko banakrstvo putem korisničkog broja i šifre više nije dovoljna nego je potrebna najmanje dvofaktorska identifikacija.

Bankama se nude tri različite kategorije iz kojih mogu odabrati novu identifikaciju: nešto što samo korisnik zna, poput šifre, nešto što posjeduje , poput TAN koda ili pametnog telefona, kao i nešto što samo korisnik ima, tj. biometrijski podaci poput otiska prsta.

Svaka banka, dakle neće koristiti isto rješenje, to je zato što TAN poslan SMS-om ne smatra svaka od njih jednako sigurnim ili pravodobnim.
Zagovornici privatnosti upozoravaju da se poslati SMS-ovi TAN-ovima mogu iščitati jer se iz banke šalju mobilnom operateru, a odatle kupcu. Udruženja bankara, međutim, naglašavaju da je sistem siguran. Osim toga, banke na ovaj način vjerovatno žele učvrstiti svoje digitalne alate.

Nova direktiva o platnim uslugama uvodi se kako bi se internetsko bankarstvo učinilo sigurnijim, budući da je šteta nanesena prijevarama dosegla milione u EU posljednjih godina.

Sa 14. septembrom okončana je posljednja faza primjene PSD2 direktive, koja je, između ostalog, omogućila i drugim institucijama, uključujući i fintech kompanije, da dijele prihode od platnih transakcija.

Uz PSD2 postoje i nova pravila za internetska plaćanja za kupnju putem Interneta, što ostaje otvoreno pitanje.

Regulatorna tijela odobrila su grejs period kako bi bilo omogućeno pogođenim pružateljima platnih usluga i trgovačkim društvima dodatno vrijeme za tehničke promjene, izvještava Indikator.ba.
Facebook Twitter Print