Život i umjetnost
Srbija od filmova zaradila 100 miliona eura
16.9.2019 06:46 | Indikator.ba
Sve veći broj stranih, visokobudžetnih produkcija dolazi u Srbiju od kada je aprila 2016. godine počela primjena Uredbe o podsticajima za investiranje u audio-vizuelna djela, a ova zemlja je zauzela poziciju jedne od najboljih lokacija za snimanje u ovom dijelu Evrope.

Prema zvaničnim podacima, ove mjere dovele su do eksplozije filmske industrije koja je bila na izdisaju, kao i do značajnih prihoda za srpsku privredu.

- Obim produkcije je od 2016. utrostručen, a za četiri godine kroz program podsticaja prošlo je više od 150 projekata i privučeno je više od 100 miliona eura direktnih stranih investicija, kaže, za "Novosti" Ana Ilić, viši savjetnik predsjednice Vlade za kreativne industrije i turizam, i ocjenjuje da je Srbija postala svjetski brend u filmskoj industriji.

Ona ističe da je ove godine za podsticaje izdvojeno 900 miliona dinara, a da je u 2018. isplaćeno 755 miliona dinara (6,5 miliona eura), dok je procijenjena vrijednost projekata koji su ih koristili bila nešto viša od 35 miliona eura.

- Na svaki euro koji se uloži, privredi Srbije vrati se šest eura, a u budžet dva eura - objašnjava Ana Ilić.

Kao rezultat podsticaja osnovane su nove produkcijske kuće, mladi brže dobijaju priliku za rad na filmu, ulaže se u opremu i infrastrukturu, obučavaju se filmski radnici, a sektori kao što su turizam i hotelijerstvo imaju izuzetno velike dobiti od svega toga. Srbija postaje nova turistička destinacija.

Do sada su brojne zvijezde snimale u Srbiji: Džoni Dep, Džon Sevidž, Rej Fajns, Vanesa Redgrejev, Pirs Brosnan, Kevin Kostner, Džerard Batler.
Facebook Twitter Print